Esimit Europa 2 prva prečkala ciljno črto na regati Volcano race na odprtem morju v okviru jadralnega tedna Rolex Capri Sailing Week

Esimit Europa 2 prva prečkala ciljno črto na regati Volcano race na odprtem morju v okviru jadralnega tedna Rolex Capri Sailing Week

Val 189

20. maj, Capri: Po enem dnevu, treh urah in 16 minutah jadranja na regati Volcano race na odprtem morju v okviru jadralnega tedna Rolex Capri Sailing Week se je jadrnica Esimit Europa 2 vrnila z vulkanskega Eolskega otočja v Marino Grande na Capriju in na svoji prvi letošnji regati osvojila 29. zaporedno zmago. Na drugem in tretjem mestu sta ciljno črto prečkali mini maksi jadrnici Robertissima (GBR) in Jethou (GBR).

Organizatorji četrte izdaje regate so skrajšano, 230 navtičnih milj dolgo traso speljali južno od Caprija, okrog vulkanskih otočkov Stromboli in Strombolicchio, nato pa nazaj na Capri. V vseh prejšnjih izdajah regate Volcano race so morali potek regate zaradi vremenskih razmer in šibkega vetra skrajšati ali spremeniti, zato je tudi tokrat potek regate nova stran v zgodvini te regate.

Jadrnice so na pot krenile v ponedeljek ob 10h s hitrostjo 8 do 9 vozlov ob prečkanju startne črte; kmalu se je veter okrepil in jadrnice so dosegle hitrost 10 do 11 vozlov ter do vulkanskega otočja prispele z najvišjo hitrostjo 12 vozlov. V močni konkurenci jadrnic je Esimit Europa 2 19. maja v nočnih urah obkrožila Stromboli. Vrnitev do Caprija so zaznamovala obdobja brezvetrja, a posadka Esimit Sailing Team je naposled le prispela do cilja in dosegla 29. zaporedno zmago.

Skiper jadrnice Esimit Europa 2 Jochen Schümann: “Težavne razmere s šibkim vetrom smo pričakovali. Veliko časa smo izgubili zlasti med potjo okrog vulkanskega otočka. Na splošno je bila regata zelo uspešna za posadko in jadrnico, tako da smo pripravljeni na prihajajoče obalne regate v okviru jadralnega tedna Rolex Capri Sailing Week.”

Igor Simčič, pobudnik projekta Esimit Europa: “Vse do Strombolija smo imeli ugoden veter in dobro taktiko, tako da lahko rečem, da smo Stromboli dosegli v najkrajšem možnem času. Nato smo padli v eno brezvetrje za drugim in se borili za vsak vozel hitrosti. Moram reči, da je jadrnica z novim jamborom v odličnem stanju in pripravljena na sezono. Enako velja za posadko. To sta bili prva regata in prva zmaga sezone.”

Z uvodno regato jadralnega tedna Rolex Capri Sailing Week, ki je bila hkrati prva Rolexova regata za maksi jadrnice v letošnji jadralni sezoni, ki jo organizira Mednarodne zveze maksi jadrnic (International Maxi Association) v sodelovanju z jadralnim klubom Yacht Club Capri je Esimit Europa 2 vstopila v regatno sezono 2014. Posadka Esimit Sailing Team se bo naslednje tri dni ob obali Caprija pripravljala na privetrno-zavetrno jadranje ter obalne regate.

Jadrnica Esimit Europa 2

Projekt Esimit Europa simbolizira jadrnica Esimit Europa 2 in ekipa Esimit Sailing Team. Njegovo poslanstvo je vzpodbujanje sodelovanja na celotni evropski celini in širjenje zavedanja o skupni evropski identiteti prek športa. Jadrnica Esimit Europa 2 je dolga 30 metrov, široka 5,3 metra, ima jambor z višino 44 metrov in na krovu združuje 18 izjemnih jadralcev, ki prihajajo iz 10 različnih evropskih držav. Njen skiper je 2-kratni zmagovalec Pokala Amerike in 4-kratni dobitnik olimpijskega odličja, Jochen Schümann.

Z najvišjo hitrostjo prek 38 vozlov (70 km/h) je Esimit Europa 2 ena najhitrejših jadrnic na svetu. S sporočilom »Skupaj – za Evropo« ekipa Esimit Sailing Team jadra pod evropsko zastavo, tekmuje za Jadralno zvezo Slovenije in Yacht Club de Monaco ter promovira vrednote, kot so ekipni duh, solidarnost, inovativnost ter sodelovanje. Od krsta junija 2010 je Esimit Europa 2 na 29 nastopih 29-krat prva prečkala ciljno črto in postavila 6 rekordov.

Glavni sponzor jadrnice je globalno energetsko podjetje Gazprom, uradni partner je BMW, drugi sponzorji pa so še Adidas, Medot in Cinkarna.Pokrovitelj projekta Esimit Europa je José Manuel Barroso, predsednik Evropske komisije, podpirata pa ga tudi Martin Schulz, predsednik Evropskega parlamenta, in Sergej Lavrov, zunanji minister Ruske federacije.

www.esimit.com