“Erbe per ovi”

“Erbe per ovi”

Val online

»Erbe per ovi«  je eden izmed štirih projektov aktivnosti »Kilometer nič«, ki je bil 12.3.2014 s strani Turističnega društva Izola, gostincev in predstavnikov lokalnih društev iz Izole predstavljen novinarski srenji.

»Naš cilj je bil, da bi s projekti, ki spodbujajo lokalno ponudbo, Izola postala prepoznavna«, je na novinarski konferenci  povedal mag. Danilo Markočič, direktor Turističnega združenja Izola in organizator akcije »Kilometer nič«  in nadaljeval: »vesel sem, da nam to uspeva. Izola namreč s svojo svežo, avtohtono ponudbo postaja sinonim priljubljene lokacije za gurmane. Ne samo njen mestni del, ta spomladanska akcija »Erbe per ovi« vključuje tudi podeželje.«

Projekt »Erbe per ovi«, ki letos poteka drugo pomlad, tokrat od 14.3. do 17.5., izhaja iz dolgoletne tradicije Šavrink, ki so nekdaj v Trst nosile svoje pridelke, tudi zelišča in domača jajca, iz katerih so tržaške dame pripravljale zdravilno fritajo. Po enotni ceni 6 evrov bo fritaja, za katere sestavine bodo poskrbela domača podeželska društva, na voljo v omenjenem  obdobju v štririh podeželskih gostilnah oziroma turističnih kmetijah. Ne samo fritaje, postregli vam bodo lahko tudi z zeliščnimi namazi, rižotami, testeninami, zeliščnimi juhami; z jedmi, ki bodo blagodejno vplivale na vaš organizem. Poleg seveda sodi tudi domač kruh in odlično lokalno vino.

Če ne prej, se udeležite zaključnega dogodka akcije »Erbe per ovi«, ki ga z naslovom Pohod po vodnih virih, 17.5.2014 organizira Turistično društvo Šparžin. Le-to na tel. št. 041 345 984 sprejema prijave in podaja več informacij. Triurni pohod je rekreativne in poučne narave, na njem boste spoznali tako izgled divjih zelišč kot njihove okuse.

Lokali, kjer je po enotni ceni 6 EUR v obdobju od 14.3. do 17.5. 2014 na voljo fritaja:

Gostilna Korte, Korte 44, Izola, tel.: 05 642 02 00, www.gostilnakorte.si

Hiša Torkla, Korte 44b, Izola, tel.: 05 620 96 57, www.hisa-torkla.si

Turistična kmetija Medljan, Cetore 29, Izola, tel.: 040 626 684, www.medijan.net

Gostilna Panorama, Šared 28d, Izola, tel.: 05 642 00 55

Več si boste lahko prebrali v aprilski številki revije Val navtika.