Enterprise marine 420

Enterprise marine 420

Val 131

Najmanjši EM

AVTOR Bruno Kuzmin
FOTO Bruno Kuzmin

Med najnovejše modele iz množice podjetja Enterprise Marine sodi EM 420, ki predstavlja za apeninsko ladjedelnico vstopni model v svet prestižnih jaht s krmarskimi mostički in z okoli desetimi letno izdelanimi primerki glavnino prodaje.

V ponudbi italijanske ladjedelnice Enterprise Marine iz Forlia, kjer imajo trenutno v ponudbi šest motornih jaht v dolžinskem razponu od slabih 13 do dobrih 18 metrov, predstavlja EM 420 odskočno desko v svet resnejše navtike. Temu primerno poudarjajo v ladjedelnici, ki bo naslednje leto praznovala petindvajsetletnico obstoja, da prevladujejo med kupci njihovega najmanjšega modela predvsem po stažu mlajši navtiki, ki še nimajo povsem dodelanega občutka o tem, kaj v smislu opreme dejansko rabijo na tako veliki jahti. EM 420 je zato že v osnovi zelo bogato opremljena. V tovarni, kjer izvajajo tako rekoč vse, vključno z izdelavo trupov, nadgradenj in celotno montažo, ji serijsko namenijo hidravlični mostiček v izvedbi s tikom, električni generator z močjo 3,5 kW, klimatsko napravo, televizijski sprejemnik v dnevni sobi, dodatni hladilnik v kokpitu, požarni sistem in, recimo, tretji akumulator z dodatnim alternatorjem.

Najmanjša enterprise, ki streže z udobno notranjostjo, konkretno pogonsko vsebino in uravnoteženo plovbo, sodi v vseh pogledih med zelo spodobne predstavnice svojega razreda. Je pa res, da EM 420 ni in noče biti v oblikovnem smislu tako bleščava in izstopajoča, kot so nekatere njene tekmice, kar velja jemati kot prednost ali slabost. Pač stvar okusa, potreb in dejanskega razumevanja navtike.