Enavigo 38 R

Enavigo 38 R

Val 186
AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO Julijan Višnjevec

Vsak test je zagotovo posebna in enkratna izkušnja. Testiranje regatne jadrnice ali bolje rečeno jadrnice, ki je v osnovi namenjena za tekmovanja, pa je še toliko vznemirljivejše. Razlog se skriva v tem, da novih regatnih jadrnic za naša testiranja ni na voljo prav veliko, vsaj na širšem območju Jadrana ne. Slednjih se ne izdeluje toliko, kot se izdeluje drugih serijskih plovil, ki jih ladjedelnice običajno vedno in rade dajo na voljo za fotografiranje in testiranje. Enavigo 38 r je vsestranska športna jadrnica; ena izmed takšnih, ki omogoča, da se z njo lahko odpravite na večdnevno regatno preizkušnjo ali pa si na njej privoščite dopust….

…Slovenskega navtičnega arhitekta Andreja Justina (www.justinyachtdesign.com) poznamo predvsem po njegovih hitrih projektih (beri jadrnicah), še najbolj pa po monotipnem regatniku RC 44, ki je bil narejen v sodelovanju s slovitim jadralcem Russllom Couttsom…..

…Zvesti bralci Vala se boste spomnili, da smo preteklo leto predstavili jadrnico med projekti, do poletja pa je bila jadrnica že v vodi. Naročnik projekta je jadralni klub Orsan iz Dubrovnika, s svojim sedežem v lučici Orsan na polotoku Lapad, nasproti potniške luke Gruž. Jadrnica z imenom najbolj znanega turističnega bisera na Jadranu, Dubrovnik, je po številnih raziskavah in odločitvah v nekaj mesecih že ugledala luč sveta. …

…Zanimiva je tudi zgodovina ladjedelnice Enavigo iz Virovitice, ki se do sedaj še ni lotila podobnega projekta, saj so v svojem delu usmerjeni predvsem v izdelavo lesenih plovil. Čeprav imajo na seznamu nekaj tipskih plovil, jemljejo vsak projekt kot enkraten in se tako v celoti posvetijo naročniku in njegovim željam….

Na palubi

…Opaziti je, da so pri projektiranju imeli v mislih postavitev opreme v takšni ergonomski razporeditvi, ki bo omogočala preprosto in varno uporabo ter popoln nadzor nad trimanjem jader in jambora. V nadaljevanju širokega kokpita, kjer so nameščeni trije pari vitel (en par je namenjen uravnavanju krmne pripone), je minimalistična kabina z dodatnim parom vitel za potrebe dvižnic in fine nastavitve jadra. Palubna oprema je vrhunske kakovosti priznanih izdelovalcev opreme, kot so Harken Performa Racing (vitla, vozički in tračnice), Spinlock (štoperji), Gottifredi Maffioli (vrvi). …

Pod palubo

…Pogled pod palubo razkriva takoj za stopnicami navigacijski prostor z vsemi inštrumenti, katere je možno videti tudi s krmarskega mesta. Osrednji del, postavljen tik pred jambor in vhod v podpalubje, je tu dobil svoje mesto zaradi določenega namena: z vsemi inštrumenti omogoča hiter dostop taktiku ali navigatorju do želenih podatkov, obenem pa omogoča neovirano komunikacijo s posadko na palubi. …

Na plovbi

 …Zmerna širina in ozka vodna črta sta optimalni za jadranje v veter in z vetrom, medtem ko zaokroženi »chini« od krme pa vse do premca dodatno pripomorejo k veliki stabilnosti in pravilnemu razporedu volumna praktično v vseh kotih nagiba plovila. Enavigo 38 r tako združuje ubogljiv značaj z vrhunskimi jadralnimi lastnostmi, kar omogoča preprosto upravljanje jadrnice, udobno in »suho« jadranje tudi v razburkanem morju in varno doseganje velikih hitrosti s popolno kontrolo nad plovilom….

…Jadra je bilo seveda treba – kot pri vsakem regatniku – šele namestiti, zato sva skupaj s hrvaškim novinarskim kolegom pomagala pri pripravi jadrnice. To mi je dalo tudi možnost podrobnega opazovanja, kako so speljane vrvi in posamezne nastavitve, skratka informacije, ki bodo pozneje pri jadranju še kako dobrodošle. Po končanih pripravah nas je s priveza potisnil Yanmarjev agregat z 20 konjskimi močmi (14,7 kW), ki je pri polni moči in 3.800 vrtljajih razvil hitrost jadrnice neverjetnih 9 vozlov….

Več si lahko preberete v 186. številki revije Val navtika.