Emergensea opozarja na razširjen pojav legionele

Emergensea opozarja na razširjen pojav legionele

Val 183
AVTOR Robert Širnik, ustanovitelj mediteranskega inštituta za monitoring
FOTO Robert Širnik

Zaradi ugodnih podnebnih razmer, slabega projektiranja in pa tudi krčenja proračunskih postavk na področju vzdrževanja se je povečalo število marin, objektov za oskrbo z gorivom in vodo, sanitarnih blokov, gostinskih obratov in plovil, okuženih z legionelo, javlja Emergensea, mreža pomoči in dostave na morju. Skiperji in poveljniki se morajo še posebej zavedati, da je legionela patogena bakterija, ki v najslabšem primeru, poleg zelo slabega počutja, diareje, večmesečnih težav z dihali, povzroča tudi smrt. Še posebej so izpostavljeni starejši ljudje in ljudje z oslabelim ali okvarjenim imunskim sistemom….

…Plovila so zaradi večdnevnih in večmesečnih pavz pri uporabi ter posledično dolgotrajnega zastajanja vode v napeljavi, rezervoarjih, filtrih, grelnih telesih in visokih nihanj v temperaturi idealno življenjsko okolje za legionelo, katera se izjemno hitro razmnožuje….

…Tisti, ki imajo svoja plovila, lahko veliko postorijo v fazi priprave ladje za plovbo. Legionelo je možno učinkovito zatreti s testiranjem vode, čiščenjem rezervoarjev in raznimi tehničnimi ukrepi….

…Za dodatne informacije se obrnite na asistenco na morju Emergensea (SOS telefon: 041 612 794, Robert Širnik, E-mail: emergensea@mim.si), ki vam bo pomagala z nasveti in vam znala priporočiti ustrezno sredstvo za preprečevanje legionele…

Več si lahko preberete v 183. številki revije Val navtika!