Elektronika

Elektronika

Val 146

Nasveti

AVTOR Uredništvo
FOTO Arhiv Vala

Svetila Binding Union – Novo pri nas

Podjetje OKRAS s.p. na novo nudi izredno kakovostne LED podvodne luči italijanskega izdelovalca Binding Union. Uporabljajo se lahko tudi na avtodomih, zunanjih stopniščih, za ambientno razsvetljavo … Izdelane so iz polikarbonata zaščitnega razreda IP68 in zato ne potrebujejo ozemljitvenega zaščitnega vodnika, vezanega na anode. Montaža je izredno hitra in preprosta, saj je potrebno izvrtati samo luknjo za kabel (6 mm). Priključna napetost je enosmerna, in sicer od 10 do 30 V. Poraba znaša samo 4 W. V luči je vgrajenih 48 LED diod, ki svetijo pod kotom 30° in dajo na razdalji 1 m svetilnost 432 luksov ter imajo življenjsko dobo okoli 30.000 ur. V času do 28. 2. 2010 nudijo promocijski popust: ob nakupu treh luči vam četrto podarijo.

Info: www.best-charter.si

Batsystem – Nova generacija LED svetil

Z zamenjavo običajnih svetil z LED elementi na plovilu lahko privarčujemo tudi do 90 % električne energije. LED svetila nove generacije švedskega izdelovalca Batsystem so zasnovana na tehnologiji SMD (Surface Mounted Device). SMD svetilni elementi imajo vrsto izrazitih prednosti: zelo majhno porabo električne energije, širok razpon vhodne napetosti od 8 do 30 V, zaradi večjega števila diod v elementu je svetloba bolj razpršena ter sence manj izrazite, moč svetlobe je možno uravnavati z regulacijskim stikalom. LED SMD svetilni elementi oddajajo močno svetlobo, saj je svetilnost 2-vatne SMD ploščice z devetimi diodami enakovredna svetilnosti halogenske žarnice moči 15 W, svetilnost 1,3-vatne SMD ploščice s šestimi diodami pa svetilnosti halogenske žarnice 8 W.

Batsystem izdeluje različne izvedbe SMD LED elementov: ploščice, s katerimi nadomestimo običajne halogenske žarnice, nadomestne žarnice tipa MR-11 ali MR-16 ter različne vrste žarnic z bajonetnimi kontakti. Prav tako so v SMD izvedbi na voljo tudi navigacijske svetilke z atestom za plovila do 12 m, svetilke za notranjost in zunanjost plovil, podvodne svetilke ter LED letve in trakovi.

Info: www.tramontana-net.si

Fishfinder – Lowrance X50 DS

Za novi fishfinder sta značilni še bolj preprosta namestitev in uporaba, je kontrasten in odličen tudi pri neposredni sončni svetlobi, viden zaslon (diagonala 10,2 cm), komplet, ki skupaj z nosilcem vsebuje tudi priključne kable, priložena zmogljiva dvofrekvenčna 83/200 kHz Skimmer sonda moči 1500 Wpp, ki pokriva kot 120° od plitvin do največje globine 305 m in deluje pri hitrostih do preko 60 vozlov in še marsikaj.

Fishfinder Lowrance X50 DS je nabit s sodobno tehnologijo: napredna obdelava signalov ASP zagotavlja optimalen prikaz rib in morskega dna na zaslonu v vseh pogojih. Patentirana tehnologija Grayline vam omogoča preprosto razločevanje med morskim dnom in drugimi strukturami, tehnologiji Fish I.D. in FishTrack pa prikažeta simbole rib in globino skupaj s podatki o temperaturi vode, ki jo dobite s temperaturnega senzorja sonde.

MPC: 209,60 €

Info: www.navigator.si

Načrtujte vnaprej z Garmin navtično programsko aplikacijo za načrtovanje poti – HomePort

Garmin, vodilno podjetje za razvoj navigacijskih sistemov, predstavlja aplikacijo, ki omogoča pomorščakom načrtovati in urejati poti, sledi in točke poti ter jih prenašati med osebnim računalnikom in združljivim Garminovim ploterjem, kar poenostavlja načrtovanje in pregled vseh potovanj na vodi.

“HomePort je rešitev za načrtovanje in izdelavo varnostnih kopij podatkov, na katero so čakali naši navtični kupci,” pravi Dan Bartel, Garminov podpredsednik svetovne prodaje. “Ta računalniška aplikacija je popoln paket načrtovanja poti s funkcijami, ki so specifične za navtika. Najboljše od vsega je, da HomePort koristno uporablja karte, ki so jih pomorščaki že kupili in jih uporabljajo v svojih navtičnih ploterjih.”

Ne glede na to, ali načrtujete celotno potovanje ali samo mesto pristanka, HomePort omogoča uporabo obstoječih BlueChart® podatkov in vam pomaga načrtovati potovanje vnaprej na vašem računalniku – niso potrebne dodatne karte. Ko so podatki karte naloženi v HomePort, lahko uporabnik začne urejati in kategorizirati točke poti, načrtovane poti in sledi ter uporablja aplikacijo, ki pomaga napovedati porabo goriva, plimovanje in globinske profile. S HomePort programsko opremo lahko načrtujete pot, da bi se izognili skritim nevarnostim pod vodo in varno pluli mimo plitvih in skalnatih obrežij. HomePort aplikacija uporabniku prav tako omogoča merjenje razdalje in smeri med točkami poti in bo celo pomagala izračunati in določiti hitrost ter predvideni čas prihoda.

Za še več udobja HomePort aplikacija dopušča uporabnikom ustvariti potovalne datoteke, ki si jih lahko shranijo in profilirajo potovanja za prihodnjo uporabo na svojem računalniku. Ko enkrat končajo z delom v HomePort aplikaciji, morajo le prenesti načrtovane poti nazaj na ploter preko micro SD/SD pomnilniške kartice in uživati na potovanju.

Načrtovanje na HomePort aplikaciji je lahko narejeno na klasičnih navtičnih kartah ali ribolovnih kartah in je združljivo z BlueChart g2 Vision®, BlueChart g2 in BlueChart podatki. Nakup HomePort aplikacije je možen preko spletne strani www.garmin.com/homeport.