ELEKTRIČNI POGON

ELEKTRIČNI POGON

Val212
AVTOR Ing. Matevž Guzelj

Če ste kdaj spremljali tekmovanje veslačev, ste opazili tudi osmerec. Ozek, dolg čoln z osmimi atleti, ki v ritmu zamahujejo z vesli. Motornjak, ki za njimi vozi sodnika, mora glisirati, da jim lahko sledi. Teorija pravi, da je izkoristek pri prenosu moči na vodo/morje tem večji, če čim večja površina da vodi/morju čim manjši pospešek. Kaj to pomeni? Poleg pravilno oblikovanih krakov propelerja, ki je najpogostejši način prenosa energije/moči na tekoči medij (imamo ga tudi v reaktivnem pogonu), potrebujemo tudi velik navor motorja, ki temu propelerju daje moč. Na eni od razstav Internautice je razstavljavec dejal: »Električni pogon ni nič posebnega, le napolniti ga je treba.« Mislil je na akumulatorje in njihovo kapaciteto.

UVOD
Enega od začetkov električnega pogona vsekakor predstavlja serija nemških podmornic iz druge svetovne vojne, ki so jih poznali pod skupnim imenom U-Boots. Podmornica je bila dolga 67,1 m in široka 6,20 m. Težka je bila 769 t na površju in 871 t pod vodo. Poganjala sta jo dva MAN‑motorja s skupno močjo 2400 kW (kadar je plula na površju, je lahko dosegla max. hitrost 17,1 vozla) in dva BBC-električna motorja s skupno močjo 560 kW. Podvodna hitrost je bila max. 7,6 n/m. Električna motorja sta imela 322 vrtljajev/min. Ena izmed najbolj znanih podmornic je bila U-29 iz serije VIIC, ki ji pripisujejo, da je prva v Atlantskem oceanu potopila zavezniško tovorno ladjo. Zavezniki so jo sicer potopili 4. maja 1945. Električni pogon torej ni novost v navtiki. Električni pogon tudi ni prav posebno zapleten: sestavlja ga električni motor, krmilni mehanizem, baterije/akumulatorji in seveda električni vodniki, ki vse skupaj povezujejo. O baterijah in akumulatorjih ne bi izgubljali besed, saj je bilo o tem že veliko napisanega. Morda samo en detajl o ekologiji.

TORQEEDO
Podjetje ima sedež v nemškem kraju Starnberg. Ima zelo zanimiv in kvaliteten električni program. Gre za izredno lahke električne pogone za kajake in podobna plovila. Tudi oprema je prilagojena, proizvajajo vse vrste polnilcev, prenosne sončne celice za polnjenje baterij, pa hitri polnilec, stikalo, ki prekine napajanje na podoben način, kot je to pri zunajkrmnih motorjih itd. Proizvajalec ponuja več modelov, moči pa si sledijo od 1 KM, 1,5 KM, 3 KM, 5 KM, 8 KM, 20 KM, 40 KM do 80 KM na eno enoto. Posebej so oblikovane tudi baterije, v nižjih močeh so Li-Ion (do moči 3 KM), modela 5 in 8 imata poleg svojih baterij možnost uporabiti tudi gel akumulatorje, največja dva modela pa imata povsem svoje baterije. Za proizvajalca je značilno, da ima izredno dovršeno ponudbo in da za vsak model ponuja vso potrebno opremo. Na enem mestu preprosto dobite vse, kar potrebujete.
Ponudba ni omejena samo na izvenkrmne motorje, imajo tudi posebej izdelane motorje za pogon jadrnic in motornjakov, 5,8 KM in 20 KM, v obliki podvodnega torpeda, ki se ga preprosto privijači na trup plovila. Modeli nosijo skupno oznako Pod drives. Moč so izračunali glede na težo plovila, kar je zelo logično, kaže pa na to, da so se zelo potrudili. …

Več si lahko preberete v 212. št. revije Val navtika.

torqeedo_cruise_10-0_fdtorqeedo_deep_blue_hybrid_system_overview