Električni pogon plovil

Električni pogon plovil

Val 145

Ponudba

AVTOR Božidar Peteh
FOTO Božidar Peteh

V prejšnji številki smo v prispevku o hibridnem plovilu »Greenline« napovedali, da bomo malce podrobneje predstavili ponudbo ekološko bolj sprejemljivih pogonov, bodisi hibridnih ali popolnoma električnih. Zavedamo se potrebe in nuje, da so bralci seznanjeni tudi s tem, saj bo tudi na vodnih plovilih ekologija stopila v prvo vrsto. Kdaj bo to, je težko napovedati. Vendar se bo to glede na stopnjevanje energetske krize in predvsem dvigovanje ekološke zavesti v prihodnjih letih dogajalo pospešeno. Morda bomo kmalu tekmovali v tem, katero plovilo porabi manj fosilnih goriv in ne, katero ima večjo »konjušnico« pod palubo.

Ekološke zahteve v ospredje vse bolj izpostavljajo prednosti električnega pogona, saj je izpustov v vodo manj ali nič, pogon je tišji, večje so manevrske sposobnosti plovil.

V osnovi lahko zaradi razumevanja in namena uporabe ločimo dve vrsti električnega pogona: čistega električnega (akumulatorsko-električnega) in hibridnega (motorno-električnega).

Akumulatorsko-električni pogon

Značilnost te vrste pogona je, da uporablja za pogon izključno električno napetost iz akumulatorjev, katere polni bodisi klasično iz omrežne napetosti na obali ali pa s pomočjo alternativnih (ekološko čistih) izvorov električne energije. Tu bomo zanemarili dejstvo, da je skoraj vedno možno uporabiti tudi kakšen manjši generator za polnjenje akumulatorjev. Čisti električni pogon je lahko alternativni občasni pogon običajnih plovil ali pa kot trajni pogon za posebna plovila v notranjih vodah (jezera, reke). Osnovna slabost in omejitev je danes še v zmogljivosti akumulatorjev. Na manjših ribiških ali podobnih čolnih zadošča že avtomobilski akumulator, na večjih jezerskih in počitniških plovilih pa potrebujemo niz akumulatorjev, ki omogočajo skoraj celodnevno obratovanje in nabiranje svežih moči v nočnih urah. Ker pa vemo, da napreduje razvoj akumulatorjev izjemno hitro – v laboratorijih so že razvili akumulatorje, ki imajo 8-krat boljše tehnične lastnosti kot sedanji vrhunski litijevi ali podobni akumulatorji – je samo vprašanje časa, kdaj jih bomo videli na prodajnih policah. Verjetno se bo to zgodilo vzporedno z ekspanzijo električnih avtomobilov, po vsej verjetnosti nekje med leti 2011 in 2014.

Razvoj akumulatorjev pa ne gre samo v smeri povečevanje njihovih zmogljivosti (večje število Ah), ampak tudi v smeri povečevanja sposobnosti hitrega polnjenja v nekaj minutah, hkrati s tem pa tudi sposobnosti, da lahko v kratkem času oddajo veliko moč. Seveda vsi pričakujejo tudi, da bo njihova življenjska doba zelo dolga in se ne bi končala nekje pri 1.000 ciklih.