Elanova motorna divizija odprodana

Elanova motorna divizija odprodana

Val 149

Intervju z Matjažem Avšičem, novim lastnikom

AVTOR Uroš Gabrijelčič

To, kar se je napovedovalo že dlje in tudi šušljalo že nekaj časa, se je aprila letos tudi zgodilo: Elan Marine d. o. o. je svoj motorni del navtičnega programa odprodal zasebnemu lastniku Matjažu Avšiču oziroma njegovemu podjetju BNC. Je to presedan za odprodajo tudi drugih divizij Elana ali ob Elanovi predhodni odprodaji čarterskega podjetja le izjema?

Intervju z Matjažem Avšičem, s katerim se poznava že dolgo časa, je potekal v našem uredništvu, naš sogovornik pa naj bi odgovoril na zgoraj zastavljena vprašanja. Za nas njegov projekt ni bil presenečenje, saj je to že dolgo nameraval, po našem mnenju pa je tudi pravi mož za nadaljevanje Elanovega motornega navtičnega programa, ki je zadnja leta stagniral. Pa si poglejmo najzanimivejše odgovore na naša vprašanja.

Val: Zgodilo se je, kar si načrtoval pravzaprav že nekaj let, zato našim bralcem razjasni, kaj se je natančneje zgodilo in kaj bo z Elanovim motornim programom pod novim lastništvom in seveda vodstvom.

Matjaž Avšič: Letos aprila sem kot direktor podjetja BNC podpisal z Elanom d. o. o. kupoprodajno pogodbo, po kateri sem postal stoodstotni lastnik njihovega motornega navtičnega programa, to pomeni, da je podjetje BNC d.o.o. od Elan Marine kupilo 100% delež v podjetju Elan motorni brodovi d.o.o. Preko svojega podjetja imam torej izključno pravico uporabljati to blagovno znamko  (Elan motor yachts) na svetovnem trgu, in sicer tako za tisti motorni program, ki ga je negoval Elan, kot tudi za tiste projekte, ki bodo luč sveta pod tem imenom še ugledali. Moje pravice veljajo za naslednje desetletje, imam pa možnost to pogodbo po izteku seveda podaljšati.

Val: Si lahko malo natančnejši?

Matjaž Avšič: Po tej pogodbi bom v Obrovcu nadaljeval z izdelavo motornih plovil elan Power 35 , elan Power 42  in elan Power 48 . Pod mojim vodstvom bom izpeljal tudi nov projekt elan Power 30 , ki pravkar nastaja na risalni deski Tonyja Castra, izpeljal pa bom tudi nekatere idejne projekte, ki so ostali do danes nedorečeni. Predvsem bom že v prvem obdobju posodobil elan 35 in elan 42, pozneje pa bom obudil tudi projekt elan 48, ki je »zaspal«. Vsi ti načrti so povezani z Elanovo zgodovino na tem delu navtičnega področja.

Val: Razen elana 30 torej nič novega?

Matjaž Avšič: Pač, v smislu nadaljevanja tradicije Elanovega niza potovalnih motornih čolnov, ki sodijo med tako imenovana športna družinska plovila (family sport cruisers), bom k življenju pomagal plovilom, dolgim od 45 do 52 čevljev (kateri modeli bodo, še ne morem povedati), ter uvedel novo linijo plovil s komandnim mostičkom, kjer bo prvi po vsej verjetnosti elan 48 sport fly.

Val: Od elana 35 power in nekoliko pozneje elana 42 power je po Savi preteklo že precej vode, se ti ne zdi, da so kupci na njiju že pozabili?

Matjaž Avšič: Nikakor. Kot veš, sem bil že kot prodajalec Elanovega motornega programa zelo razgledan, kar zadeva potrebe evropskega navtičnega prostora in to sem ostal vse do danes. Prav moje raziskave so me opogumile pri mojem doslej največjem življenjskem projektu. Izkazalo se je, da je blagovna znamka še živa, da se kupci Elana še spominjajo in da jih ta plovila še zanimajo. Vem sicer, da so bila negodovanja nad površnostjo izdelave v preteklosti pogosta, ni pa nihče čolnom očital plovnih lastnosti, bivalnega udobja in estetskih značilnosti. Seveda bo treba oba modela posodobiti; tu bom šel v smeri, (veliki kokpiti, hard top streha ipd.), spremenil bom notranjost v skladu s sodobnimi trendi in arhitektovimi pogledi, dodal potopljivo krmno ploščad, opremil plovila z IPS pogoni in še marsikaj. Oba čolna bosta po vseh teh operacijah boljša in privlačnejša za kupce.

Val: Na kateri segment kupcev računaš?

Matjaž Avšič: Še najbolj na srednji sloj, na tistega, ki v Evropi posega po, na primer, Beneteaujevih izdelkih, le da jim bom jaz ponudil bolj »custom« izdelke, ki so soznačni z majhno serijo, kakršna bo moja. Ciljam na tiste uporabnike, ki na barki resnično živijo (spijo, kuhajo, veliko potujejo ipd., ne pa na tiste bolj nastopaške, ki se radi kažejo v marinah). Moja plovila bodo uporabna in se bodo ponašala z odličnim razmerjem cena : kakovost (price : performance). V kar največji meri se bom prilagodil posebnim željam kupcev, kjer bom lahko kot majhen izdelovalec bolj pozoren in ustrežljiv do njih, kot so lahko veliki.

Val: In vse to bo potekalo v soglasju z matičnim Elanom, ki ti bo moral, če prav razumem, pri vsakem projektu dati svoj blagoslov!

Matjaž Avšič: Da, ampak tu ne bi smelo biti težav, kajti v mojem in njihovem interesu je, da delam dobra plovila in jih tudi dobro prodajam. Seveda ne vem, kdo bo v Elanu sedel čez leta in kdo bo bdel nad blagovno znamko, saj za to gre – ampak v vsakem primeru upam, da bo nekdo, ki se bo spoznal na izdelavo čolnov in potrebe trga. No, brez njihovega soglasja (komisije) ne bo šlo, ampak tako je tudi prav. Poglej, Elanova blagovna znamka se je gradila desetletja in ni prav, da bi jo prevzel nek posameznik, saj je delo mnogih generacij, ki so se za njeno uveljavitev včasih tudi marsičemu odrekale! Prav je torej, da je blagovna znamka v državni lasti, najboljše bi bilo, da bi bila, na primer, last pokojninskega sklada! – ampak odločitev ni moja. Jaz bom Elanu plačeval nekakšne »royalties« za vsak prodan čoln, kar sicer pomeni, da bom plačeval dvakrat (royalties je treba plačevati za vsak prodan izdelek tudi arhitektu! – opomba Vala), ampak to sem vzel v zakup, če sem hotel dobiti znamko s poreklom, da tako rečem!

Val: Imaš v načrtu še kakšno navtično smer, ki je nisi omenil!

Matjaž Avšič: Da, saj ni skrivnost, ampak bolj oddaljen projekt, mislim namreč na niz fishermanov, ampak s tem bomo začeli, ko bo stvar dozorela.

Val: Od aprila dalje si vse dejavnosti preselil na Hrvaško, v Obrovac. Slovensko podjetje v tuji državi torej!

Matjaž Avšič: Ja, in v tem ne vidim nobenih težav. Obrovac je zame idealen kraj za mojo dejavnost, saj imam blizu do moje CHARTER baze, ki bo v Sukošanu, blizu pa je tudi Slovenija in z njo Evropa, ki me zanima. Moja direktorica je Jasmina Čerina, s katero sodelujem že več let  sodeloval bom tudi z Nikolo Oreškovićem, ki dobro pozna Elanova motorna plovila, in z drugimi. Bo pa v ekipi, ki se bo ukvarjala s prodajo, razvojem in marketingom veliko Slovencev, kajti kot rečeno, zanima nas Evropa.

Val: Kaj se bo dogajalo v marini Sukošan?

Matjaž Avšič: Tam bo potekal zelo pomemben segment »postizdelave«, če lahko tako rečem. Tam bomo kompletirali tiste čolne, ki bodo ostali na Jadranu, še več, tam bomo imeli bazo vseh modelov, ki jih izdelujemo, pa ne le enega, ampak več primerov vsakega od njih. Opremili jih bomo namreč z različnimi motorji in tako kupcem in novinarjem omogočili primerjavo med njimi, rezultati teh testov pa bodo izjemno zanimivi tudi za nas. Na eno stvar bomo izjemno pozorni: na »postprodajno« servisno službo. Ne morem dovolj poudariti njene pomembnosti, to sem se naučil v vseh teh letih prodaje. Kupcu je treba zagotoviti, da ne ostane sam, ko se proces prodaje in predaje čolna enkrat zaključi. Z njim je treba ostati vsaj dve leti – po potrebi seveda tudi dlje – da se vse porodne težave odpravijo in se lahko preda uživanju na morju.

Val: Veliko dela si si nakopal Matjaž, ob tem, da si se »znebil« dveh milijonov evrov, seveda!

Matjaž Avšič: Moram te popraviti, celoten projekt me bo stal več, kot pa je znašala kupnina, kajti nase sem sprejel tudi nekatere obveznosti (pa ne bančnih!), svoje pa bo stala še posodobitev in razvoj novih modelov. Temu moram dodati še sodoben CNC rezkalnik za izdelavo kalupov … in še kaj!

Val:!?

Matjaž Avšič: … kalupov, kar se mi zdi nujno, saj bo prilagajanje kupcem zahtevalo sprotno spreminjanje modelov v določenem segmentu in tu je rezkalnik nujen! Sicer pa mislim, da se bo ta naložba poplačala tudi z delom za nekatere hrvaške izdelovalce plovil …

Val: Tonyja Castra si tudi »kupil« s pogodbo vred?

Matjaž Avšič: Ja, vendar nisem vezan samo na njegov studio. Prav zdaj se dogovarjam za sodelovanje s studiom, ki je malo tudi slovenski, namreč z druščino Nuvolari&Lenard. Njihov, bolj italijanski pristop se mi zdi, da bo poživil moj program in bo všeč kupcem iz vzhoda, Rusom, Madžarom, Čehom, Poljakom in še kom. Ugotovil sem, da imajo radi bolj oblikovalsko prefinjen italijanski dizajn v primerjavi z morda bolj asketskim severnjaškim pristopom …

Val: Nekdanji vzhodni blok je zanimiv …?

Matjaž Avšič: Zelo, v tem trenutku morda celo bolj kot zahodni … Sicer pa, vsi našteti precej gravitirajo na Jadran, namreč ta sloj kupcev z vzhoda.