Elanov razvojni oddelek

Elanov razvojni oddelek

Val 152

Od ideje do realizacije

AVTOR Uroš Gabrijelčič
FOTO Uroš Gabrijelčič

Zakaj je neka jadrnica takšna, kakršna je, zakaj se razlikuje od sorodnih plovil tako po videzu kot tudi bivalnih in plovnih lastnostih, in kdo je zaslužen, da je prepoznavna in z leti tudi priznana blagovna znamka? Vrsta vprašanj, ki nikakor niso nepomembna za kupca ali uporabnika plovila. In odgovor? To je seveda arhitekt ali skupina razvojnikov, združenih v razvojni oddelek, ki je podpisan pod načrte in praviloma naveden tudi v vseh reklamnih materialih.

Pred kratkim smo v Begunjah obiskali ELAN Skupino, in sicer navtično divizijo, in se o tem, zakaj so Elanove jadrnice takšne, kot so, pogovorili z vodjo razvojne skupine, ki skrbi za to, da na trg pošljejo takšno jadrnico, kakršno so načrtovali v svojih načrtih. Zanimalo nas je, kdo vse je zaslužen in odgovoren za končno podobo plovila in kako sploh pride do realizacije neke ideje.

Kakšne jadrnice bodo imeli v svojem programu, odločijo seveda vodilni v podjetju in vsi tisti, ki spremljajo dogajanje na svetovnem navtičnem trgu. Odločitev, ki jo sprejmejo, je v skladu z osnovnim konceptom, ki so ga v podjetju gradili leta dolgo in pri tem pazili, da so bile Elanove jadrnice kot blagovna znamka prepoznavne in cenjene. Ta koncept seveda ni nekaj statičnega, ampak se po eni strani prilagaja trenutnim razmeram, hkrati pa skuša z novimi idejami sooblikovati mednarodni navtični prostor in ponuditi nekaj novega, inovativnega. Za Elanove jadrnice že nekaj let velja, v zadnjem letu pa je ta usmeritev izrazito poudarjena, da so bodisi namenjene športnemu jadranju, ki pa ne gre na račun udobja (performance cruisers), bodisi bolj potovalnim vidikom jadranja oziroma daljšim križarjenjem. Pri slednjih je pri liniji impression bivalna udobnost poudarjena, njej je deloma podrejena tudi oblika. Ali z besedami dr. Roberta Ferka, predsednika uprave Elan Skupina: V Elanu želimo po eni strani izdelovati hitre tekmovalne-potovalne jadrnice, ki bodo lastnikom prinašale obilo veselja na regatah, po drugi pa udobne in prostorne potovalne jadrnice (impression) za križarjenja.

Ko je na najvišji ravni o programu podjetja sprejeta in okvirno določena velikost posameznih jadrnic, se odločijo, katera bo prva v novem ali prenovljenem programu plovil, katera druga in tako naprej, nato pa se težišče dela premakne k arhitektu, v našem primeru je to Anglež Rob Humphreys, ki že dolgo vrsto let sodeluje z Elanom. Vendar on ni edini, ki je odgovoren za videz jadrnic. O dokončni podobi se pogovarjajo z vsemi, ki sodelujejo pri vsakem novem projektu, še zlasti pa ima pri realizaciji načrtov, ki so potrebni za nastanek vsakega plovila, veliko besede tudi Elanov razvojni oddelek. Ključni mož te Elanove ekipe je g. Igor Zupan in njemu je pravzaprav veljal naš obisk.