Elan power 30

Elan power 30

Val 185

Manjši, a nič manj udoben

AVTOR Matija Klemenc

Oblikovno novi power prinaša nekaj svežine, hkrati pa ohranja značilne linije, po katerih so tako zelo prepoznavni.

Ena prepoznavnih lastnosti je zagotovo podvodni del trupa, ki tudi pri najmanjšem predstavniku linije power odlično opravlja svoje delo, saj je bila plovba udobna, mehka in varna. Tudi nadvodni del trupa je nezmotljivo Elanov. Ohranili so ovalna okna in filozofijo, da mora biti prezračen in osvetljen vsak prostor v podpalubju, ostala pa je tudi okrasna črta oziroma razširjen del trupa, ki je pri prototipu obarvan drzno oranžno….

…Na premcu vas pričaka udobna oblazinjena površina za poležavanje, ki jo prav tako obdajata dva nizka nerjavna ročaja, spredaj pa je strešno okno prednje kabine, ki je v ravni s palubo ali “flush hatch”, kot temu radi rečemo s tujko. Takšna okna terjajo odtoke in tu so kanali speljani v sidrni prostor. Slednji ima dokaj majhen pokrov in še manjši dostop do samega sidrnega prostora, kamor se pospravlja sidrna veriga, saj polovico zasede prostor oziroma ojačana plošča, na katero je nameščen električni sidrni vitel….

..Čoln je bil opremljen s parom Volvo Penta D3 220 motorjev s po 161 kW, kar je močnejša izmed opcij, saj je na voljo še enak par motorjev, le da z 200 KM (147 kW). Na voljo je še par bencinskih motorjev s po 300 KM in 5,7-litrskimi osemvaljniki, par Mercruiserjevih trilitrskih turbodizelskih motorjev s po 225 KM in celo en sam Volvo Penta D6 s 400 KM oziroma 294 kW. Slednja opcija se mi zdi morda še najbolj smiselna, saj en sam motor predstavlja bistveno nižje stroške vzdrževanja in tudi čoln nekaj prihrani na skupni teži ter porabi goriva….

…Čoln je primeren za štiri- ali petčlansko družino, saj nudi obilje udobja in varnosti, zanimiv pa je tudi za čartersko dejavnost, in sicer prav zaradi dveh udobnih kabin in ugodne cene, za nameček pa skupna dolžina ne presega desetih metrov, kar pomeni tudi znatne prihranke pri stroških marine….

Več si lahko preberete v 185. številki revije Val navtika.