Elan Motor Yachts

Elan Motor Yachts

Val 190
AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO Julijan Višnjevec in arhiv BNC

Pri motornem programu blagovne znamke Elan so letos pomaknili ročico plina do konca. V veliko pomoč jim je bil sedaj že z vseh strani okronan model elan power 30. Že težko pričakovani novinec, ki je dobro zapolnil izdelavne zmogljivosti ladjedelnice v Obrovcu, kjer smo jih obiskali v zadnjih dneh aprila, najbolj muhastega meseca v letu.

Po številnih priznanjih za model s 30 čevlji je motornemu programu Elana uspel veliki met. Že večkrat potrjeno pravilo, da vztrajno in začrtano delo prinaša rezultate, je vnovič potrjeno. Čeprav bi si jih včasih želeli prej, je zaradi veliko razlogov to nemogoče. Skratka, elan 30 power je sedaj vroča žemljica v svetovni navtični industriji in na obisku podjetja v Obrovcu je bilo kaj videti.

Zgodovina Elana

Da bi razumeli, kako smo prišli do Elana v Obrovcu, moramo malo obnoviti nekatere ključne dogodke iz preteklosti. Elan je dobro poznana blagovna znamka že od leta 1949, ko je bil poleg smuči vodilni izdelovalec malih ribiških in izletniških plovil. Leta 1962 so s svetovno in revolucionarno inovacijo z izdelavo plovil iz armiranega poliestra postavili nov mejnik v izdelavi plovil.

Prvi model iz poliestra je bil 3,5 metra dolg čoln za mirne vode. Čolni, ki so nato sledili, so bili narejeni po vzoru skandinavskega oblikovanja, zato so bili primerni tudi za ekstremne vremenske razmere. Stabilni z visokimi »freebordi« in široko krmo so odlično držali smer v vožnji in zaradi svoje kakovosti pridobili tudi Lloydov certifikat. S svojimi lastnostmi so pridobili tudi bolj zahtevne kupce, kar je pritegnilo kupce iz tujine, predvsem Švedske.

V sedemdesetih letih so sledile velike serije čolnov z imenom Turist, od 2,5 metra do skoraj petih metrov, z absolutno uspešnico T 401 z rekordno prodajo v 10.000 kosih.

Motorni čolni, ki so nastali v obdobju med sedemdesetimi in devetdesetimi leti, so bili elan 600 cabin, elan 23 cabin in največji od vseh, 11 metrov dolg elan 35 power. Slednji je bil namenjen predvsem čarterskim podjetjem in pomorski policiji, pa tudi posameznikom, ki so želeli hiter in zanesljiv čoln z dobrimi plovnimi lastnostmi. Takratna izdelava je znašala več kot 300 plovil na leto, kar jih je uvrščalo med vodilne svetovne izdelovalce.

Prelomnica za Elan Motor Yachts

Vodstvo Elana se je leta 2003 odločilo, da bodo ločeno začeli razvijati program motornih čolnov in se tako ravnali po vzoru tedanje svetovne konkurence. Modelu elan power 35 so sledili še 42-čeveljska različica in v letu 2008 še elan power 48, zastavonoša med Elanovimi motornimi plovili. Vsa izdelana plovila so odlikovali izrazito športna zasnova, odlične plovne lastnosti in izkušena mojstrska izdelava. Pod zasnovo in projekte se je vselej podpisal sloviti oblikovalec in navtični arhitekt Tony Castro. Visoke standarde kakovosti in stroga varnostna merila pri Elan Motor Yachts je potrdil tudi mednarodni klasifikacijski zavod Germanischer Lloyd. Ta zaveza še danes postavlja ladjedelnicam visoke standarde pri izdelavi, kar cenijo predvsem zavestni kupci, katerim tako izdelana plovila dolgo in dobro služijo. Večina plovil je našla svoj privez v objemu sredozemskih marin, pa tudi v norveških fjordih, nizozemskih kanalih, švicarskih in sibirskih jezerih ter na Daljnem vzhodu.

Prevzem družbe Elan Motor Yachts

Ob novonastalih razmerah po letu 2008 se je vodstvo skupine Elan odločilo prodati zasebnemu vlagatelju svojo divizijo z izdelavo motornih plovil. Na razpisu konec leta 2009 je z ambicioznim poslovnim načrtom in vizijo vodenja podjetja prepričal Elanov slovenski distributer čolnov, družba BNC iz Ljubljane. Prevzem se je zgodil v aprilu leta 2010, ko se je z 20 zaposlenimi začelo pri Elanu Motor Yachts novo obdobje. V projekt prenove motornega programa je sodila obnova izdelave majhnih čolnov, izdelava obstoječih modelov z redizajnom elana power 35 in 42 ter elana power 48 z zaprtim kokpitom. Med ambicioznimi načrti je bila tudi vzpostavitev lastne prodajne mreže na ključnih trgih in zasnova popolnoma novega modela elan power 30. Slednji je luč sveta ugledal v letu 2013. Premierno je bil prikazan domačemu občinstvu na jesenskem sejmu v Biogradu na Moru. Takrat ga je preizkusila tudi Valova ekipa novinarjev in vse je dišalo, da bo najmanjši Elanov predstavnik motornega programa zapisan med prodajne uspešnice. V letošnjem letu so sledila številna priznanja, od evropskega plovila leta v svoji kategoriji do Valovega priznanja za Plovilo leta 2014 v kategoriji motornih plovil do 10 metrov, pa vse do priznanja na nedavni Internautici. S številnimi naročili novinca so seveda sledile »sladke« težave vseh ladjedelnic, kako dobaviti vsa naročena plovila. A to je že druga zgodba. …

     

Več si lahko preberete v 190. št. revije Val navtika.