Elan impression 444

Elan impression 444

Val 151

Osvežen veter

AVTOR Uroš Gabrijelčič
FOTO Uroš Gabrijelčič

Skoraj natanko šest let je minilo, odkar je Elan Valovo ekipo povabil na test povsem nove jadrnice novega koncepta elan 434 impression. Tedaj je postalo povsem jasno, da so se v tovarni odločili ločiti bolj potovalne jadrnice od bolj tekmovalno-potovalnih jadrnic, ki jim danes rečemo performance jadrnice. Linijo seo pozneje nadgrajevali z novimi modeli, letos pa predstavili novo jadrnico z oznako 444 impression. S slednjo smo zajadrali po Internautici.

V šestih letih se marsikaj spremeni, še zlasti v navtiki, kajti bitka med tekmeci je neizprosna, trg kupcev pa omejen. Elan impression 444 je po oznaki na moč podobna predhodnici, prav tako po osnovnih tehničnih podatkih, ki kažejo na to, da sta trupa obeh plovil pravzaprav identična. Spremenila se je torej ureditev palube, več možnosti pa ima kupec tudi pri izbiri notranje ureditve. Zdaj so na voljo štiri različice, ki ponujajo dve, tri, oziroma štiri kabine, kar je vsekakor prednost in širi možnost uporabe jadrnice. V tehnološkem smislu ostaja plovilo na ravni sodobne tehnologije, ki jo Elan s pridom uporablja pri izdelavi bark. Uporaba polnega laminata pod vodno črto in sendviča nad njo naj bi ob uporabi vinilestra, ki preprečuje osmozo, povečevala kakovost izdelka. Ampak to so že znane stvari. Nas so bolj zanimale spremembe, ki jih je barka doživela po šestih letih.

V intervjuju z g. Ferkom, direktorjem Elana, smo izvedeli, da bo linija impression namenjena večjim plovilom in moram reči, da se nam je to zdelo zelo smiselno. Manjše enote serije elan impression 344 in 348 nekako niso bile v skladu s konceptom in so bile tudi vizualno problematične. Kakor koli že, nova elan 444 impression je znanilka novih časov in poslej naj bi bile v tem konceptu izdelane večje enote, kakršna je bila na primer elan 514!

Kakor koli že, pred nami je nova elan 444, ki naj bi zadovoljila tako zasebne potrebe individualnih kupcev, kot tudi morebitne čarterske aktivnosti.

Elan444 impression je sodobna hitra in lahko vodljiva jadrnica. Posodobljen videz, odlična        oprema, ki je prirejena tudi samo za plovbo v dvoje, prostora je pa je dovolj tudi za čarzersko posadko, bo zadovoljila kaj različne potrebe in to za ceno, ki se zdi razumna, če strnemo vse njene prednosti in odlike. Še ena odlična jadrnica iz ogorejnjskih logov.