Elan impression 394

Elan impression 394

Val 165
AVTOR Uroš Gabrijelčič
FOTO Uroš Gabrijelčič

Leto dni za testom jadrnice elan impression 444 smo v Piranskem zalivu preizkusili novo elan impression 394. Prenovljeno linijo impression Elan Marine torej nadaljuje z manjšo jadrnico, ki je v bistvu zamenjava za elan impression 384, po obliki in »vsebini« pa je seveda na moč podobna večji in starejši sestri, s katero smo zajadrali lani.

V begunjskem Elanu so po zgledu velikih izdelovalcev jadrnic pred približno sedmimi leti uvedli linijo impression, s katero so ločili bolj tekmovalno zasnovane potovalne jadrnice od povsem potovalnih. Takšno delitev so narekovale vse bolj specializirane potrebe kupcev, toda o tem smo že pisali.

Jadrnice z oznako elan impression so za Elan postale pomemben segment prodaje, zato so se odločili, da jo prenovijo, podobno kot so v svoji novejši zgodovini že nekajkrat prenovili bolj jadralske elanke (elan 310, elan 350) in s tem pokazali, da imajo posluh za tiste kupce, ki imajo radi hitrost pod jadri.

Ob začetku prenove so napovedali, da se bo linija impression usmerila v večja plovila, tako da bi tej logiki sledeč morala biti prenovljena elan 394 najmanjša v floti.

Ko se v podjetjih odločijo za zamenjavo nekega modela z drugim, toda v istem velikostnem razredu, je primerjava novega modela s starim dokaj pričakovana in logična. Tudi sami smo po tem, ko smo novo jadrnico zmerili in popisali, naše zapiske primerjali s tistimi izpred petih let, ko smo testirali elan 474 impression (pozneje preimenovano v 384). Izkazalo se je, da sta jadrnici skoraj identični, ne sicer dvojčici, a da so razlike, ki ju ločujejo, vseeno manjše kot podobnosti, ki ju družijo. In to seveda ni slabo, če je bila predhodnica dobra. In je bila, kajti takrat smo v sklepni misli med drugim zapisali tudi tole: … Nova elanka nas je prijetno presenetila. Je prostornejša, kot smo pričakovali, ponaša se s svetlo in zračno notranjostjo, je dobro izdelana. In razumno ocenjena … Danes bomo k temu dodali še to, da se ji na novo oblikovano svetlo pohištvo zelo poda, da je uvedba dveh krmilnih koles kokpitu koristila, fiksne mize pa, menimo, da ne bo nihče pogrešal. Jadralne lastnosti so ostale skorajda iste, kljub temu, da je nova elanka ob identičnem jadrovju težja od predhodnice. S ceno osnovnega modela 119.490 evrov in vrsto paketov dodatne opreme bo dovolj privlačna za kupce, ki se v teh, navtiki nenaklonjenih časih odločajo za nakup.