Elan 380

Elan 380

Val 131

Hitra, okretna in udobna

AVTOR Uroš Gabrijelčič
FOTO Uroš Gabrijelčič, Matija Klemenc

Sredi junija smo testirali elan 380, jadrnico, ki so jo prikazali že na Internautici in je v Elanovi floti zamenjala pet let staro elan 37. Zamenjava je povsem uspela, saj je nova elanka sodobna in nadvse udobna trikabinska jadrnica, ki ne skriva ambicij, da bi bila hitra tudi na regatah. Izpod peresa Rob Humphreysa se je pridružila uspešnima predhodnicama, elan 410 in 450, ter tako izpopolnila njihov program tekmovalno-potovalnih jadrnic.

Če malo pobrskamo po spominu, se bomo ustavili pri dejstvu, da je elan 37 leta 2003 zamenjala skoraj sedem let staro elan 36 in tako napovedala jadrnice nove generacije. Lahko celo zapišemo, da je bila zasnova med obema bolj različna kot je ob zamenjavi, ki smo ji priča danes, čeprav se tudi elanki 380 pozna datum rojstva … Predvsem ima elan 380 ob skoraj enaki dolžini čez vse večjo dolžino trupa in krepko daljšo vodno črto. Oboje dolguje obliki trupa s skoraj navpično odrezanima krmo in premcem, večja pa je tudi širina na krmnem delu, ki ob polnih oblikah trupa poskrbi za veliko stabilnost oblike. Ta je bila potrebna, saj ima nekoliko težja elan 380 ob enakem ugrezu manjšo težo balasta.

Konstrukcijsko je barka zgrajena po zdaj že osvojeni tehnologiji, se pravi s pomočjo vakuumske tehnike, pri čemer je trup do vodne črte zgrajen v sendvič načinu, spodnji del pa je iz polnega laminata. Jadrnica je zlasti močno utrjena okoli kobilice, kjer so napetosti največje, posebno kovinsko ogrodje pa skupaj s predelnimi stenami poskrbi za ustrezno trdnost in togost trupa.

Še ena elanka, ki je zrela za prodajni uspeh, ob pogoju, da bo vse »štimalo« kot mora, a se ne pričakuje na prototipu. Gre za prostorno, bivalno prijazno jadrnico, ki ponuja toplo, svetlo in zračno notranjost za šest oseb, ob tem pa še izvrstne jadralne lastnosti za jadralno izkušeno posadko. Osnovna cena je pričakovana, to pa pomeni, da je razmeroma nizka za raven ponujenega, pri čemer mislimo tako na zasnovo, izdelavo, kot tudi na opremo, in sicer ne le glede na kakovost, ampak tudi količino opreme. Jambor iz ogljikovih vlaken je dodatna možnost in se jadralnim sposobnostim jadrnice izvrstno poda. Koliko je prednost, vredna doplačila, pa bo vsak presodil sam.