Elan 350

Elan 350

Val 148

Naslednica Elan 310

AVTOR Uroš Gabrijelčič
FOTO Elan

Ko so v Elanu lani predstavili svojo novo jadrnico iz razreda tekmovalno-potovalnih jadrnic, ni bilo mogoče vedeti, ali bo elan 310, kakor so jo označili, samo »tujek« v njihovem programu ali pa začetek serije, ki se bo po velikostni lestvici širila navzgor. Po enem letu je odgovor znan; elan 310 bo dobila naslednico in prav njo vam na kratko predstavljamo.

Elan 350 sodi po velikosti v razred, ki je v Evropi dokaj razširjen, saj se zanj odločajo tako majhne družine kot tudi tisti lastniki, ki po morju plujejo sami ali pa s svojimi partnericami. Manj bo jadrnica mogoče primerna za čarter, čeprav je treba upoštevati, da je tudi med najemniki jadrnic čedalje več tistih, ki hočejo na dopustu hitro in gibčno jadrnico.

Elan 310 je lani navtični trg presenetila s svojo obliko, zasnovo, opremo, bivalno udobnostjo in seveda z jadralnim potencialom. Če so v Elanu morda dvomili, ali ravnajo prav, ko so na trg poslali takšno jadrnico, jim je taisti trg dal vedeti, da so ravnali prav. Jadrnica je bila povsod, kjer so jo razstavili, deležna odobravanj in pohval. Ni pa ostalo samo pri tem, saj je elan 310 postala prodajna uspešnica in to v časih, ko je recesija globoko zarezala tudi v navtični sektor.

Elan 350 je tako logična posledica odzivov na trgu in hitra reakcija izdelovalca na odziv. Samo pohvalimo lahko begunjsko tovarno, da ravna tako poslovno in se veselimo, da bomo novo jadrnico spoznali tudi na morju.

Iz tehničnih podatkov in renderingov lahko marsikaj izvemo o tem, kakšna bo videti in kako se bo obnašala pod jadri. Dolžina čez vse in dolžina trupa sta enaki, 10,60 metra, ob tem pa znaša dolžina vodne črte kar 10,10 metra. Ti podatki govorijo o sodobni zasnovi trupa, ki jadrnicam daje čim večjo dolžino vodne črte, ki je odločilna za hitrost jadrnice. Tudi širina barke pove svoje, namreč, da je jadrnica stabilna že zaradi širine in oblike trupa, pri čemer domnevamo, da je zastavljena tako kot manjša elan 310 (zelo široka v spodnjem delu trupa, ki se višje, nad vodno črto prelomi in navpično zaključuje pri stiku s palubo). Razmerje med površino jader in omočeno površino jader je še ugodnejše kot pri predhodnici, sama jadrnica pa je tudi relativno lažja.

Površina jader je glede na izpodriv dovolj velika, da jadralska velika pričakovanja ne bodo ostala neizpolnjena, zelo ugodno je tudi razmerje med površino jader in izpodrivom. Z eno besedo, na papirju je nova elan 350 značilen sodobni racer-cruiser, ki se že po primerjavi tehničnih podatkov uvršča med najobetavnejše v tej kategoriji.

Svojevrstno presenečenje nas čaka v kokpitu, ki je dvodelen in podobno zasnovan kot pri elan 310, le da za krmarjenje ne uporabljamo argole, ampak krmilni obroč, vpet na konzoli; natančneje dva krmilna obroča na dveh konzolah! Ne poznamo nobene jadrnice te dolžine, ki bi imela tako zasnovano palubo. Kako bo to videti v praksi, bomo šele spoznali, takole na papirju je videti le to, da je s takšno postavitvijo sproščen sredinski prehod v kokpitu, kar je sicer značilnost večjih jadrnic. Po opremi manjše 310 sklepamo, da bo tudi elan 350 zelo dobro jadralsko opremljena (med drugim bo posadki na voljo 6 vitlov), tako je videti tudi po načrtih, za čim boljše jadralne lastnosti pa si bosta po svoje prizadevali oblika krmilnih listov in kobilice, ki ima kar spoštljiv ugrez, 2,15 metra. Razmerje med izpodrivom in balastom sicer ni veliko, a kot rečeno, k stabilnosti bo svoje ob globokem ugrezu prispevala tudi oblika trupa.

Notranja razporeditev dvokabinske jadrnice je klasična in ne prinaša novosti. Dve kabini, ena v premcu in druga pod kokpitom, sta videti prostorni in standardno opremljeni z garderobnimi omarami. Toaletni prostor ima vse, kar od njega pričakujemo, je pa videti, da bo en del namenjen shranjevanju mokrih oblačil, kar je pohvalno. Dovolj prostora so namenili navigacijskemu kotičku in omari za oblačila ob njem, po načrtu pa bo tudi kuhinja dovolj velika, da bo v njej vse, kar si želimo. Salon je zasnovan tako, da njegov levi del lahko ponoči spremenimo v dvojno ležišče, med obema oblazinjenima klopema pa je preklopna miza. Ker lahko pričakujemo podobno notranjo opremo kot pri manjši barki, bo notranjost zaradi uporabe svetlega lesa in bogate zasteklitve svetla in zračna.

Tisto, kar je iz renderingov in načrtov moč samo posredno zaznati, je, da je jadrnica prostorna in da z ergonomijo niso imeli težav. K temu pripomoreta velika širina, pa tudi dolžina jadrnice ali boljše rečeno trupa, saj so še nedolgo tega jadrnice, ki so se ponašale z 10,60 metra vodne črte, merile čez vse skoraj 11 metrov.