Elan 350 race

Elan 350 race

Val 154

Jadralska nadgradnja za poznavalce

AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO Julijan Višnjevec

Ko smo maja meseca predstavili elan 350 in zapisali, da so z njo še ostreje ločili njihove potovalne barke (linija impression) od tekmovalnih (performance), smo z velikim pričakovanjem odšli na test izvedbe elan 350 race. To je bilo že v času po Barkovljanki, kjer je bila Elan.ka, kakor se imenuje prva iz nove različice elana 350. Vreme nam je bilo naklonjeno, od 20 do 24 vozlov burje, pa razmere, idealne za lovljenje hitrostnih rekordov z izkušeno posadko.

Še preden smo odšli na morje, smo se kakšno uro pogovarjali s Tomažem Čopijem, skiperjem Elan.ke in enemu od članov skupine, ki je Elanu svetovala pri nadgradnji elana 350. Preden nanizamo nekatere njegove poudarke, posezimo malo nazaj in bralce spomnimo, da smo Elanu v preteklosti že večkrat predlagali, da izdela regatno jadrnico, osnuje tekmovalno posadko in se z njo udeležuje regat na Jadranu. Komaj kaj boljšega si lahko zamišljamo za promocijo neke jadrnice. In to se je zgodilo letos, in sicer prav z najnovejšo elan 350. Ta je v zelo kratkem času osvojila jadralski svet, bila medtem tudi že nominirana za Yacht of the Year, prepričljivo pa nastopa tudi pod žarometi evropskih salonov.

O ekipi, ki spremlja Tomaža Čopija, smo v Valu že pisali, kljub temu omenimo še enkrat njihova imena. Posadko tekmovalne Elan.ke sestavljajo poleg Tomaža še Mitja Margon, Toš Škrt Golja, Branko Brčin, Samo Lazar, Sašo Jurak, Bojan Volčič, Tone Pleša, Željko Perovič in Andrej Hawlina.

Vsi ti so vsak po svoje zaslužni za to, da ima tekmovalna Elan.ka takšno podobo, kakršna se kaže na jesenskih regatah. In kakšna je njena podoba? Že na prvi pogled je videti, da gre za jadralno »našpičeno« jadrnico, vendar šele podrobnosti o njeni izdelavi in opremi razkrijejo njeno pravo bistvo. Takole nam je njen nastanek pojasnil Tomaž Čopi in hkrati tudi razkril tudi njene značilnosti.

»Predvsem je bila prva elan 350 pretežka, da bi lahko bila idealna jadrnica za regate. S svojimi kolegi sem in še vedno menim, da je dandanes s sodobno tehnologijo tudi potovalno-tekmovalna jadrnica lahko lažja, kot pa so to »predpisovali« nenapisani standardi. Čeprav je elan 350 zasnovana kot cruiser-racer, je znotraj te oznake jadrnica lahko tudi drugačna. Elanu smo predlagali, da poleg standardne elan 350 trgu ponudi tudi jadralsko sposobnejšo jadrnico. Takšno, kakor smo si jo zamislili mi.«

»Ampak, saj takšna že obstaja,« sem pripomnil, »v njihovi ponudbi sem zasledil elan 350 performance, specifikacijo in cenik zanjo!«

»Da, ampak to ni takšna elan 350, kakršna je Elan.ka in z njo jadramo na regatah. Bom razložil razliko.«