Elan 350

Elan 350

Val 150

Za zaprisežene jadralce

AVTOR Uroš Gabrijelčič
FOTO Uroš Gabrijelčič

Potem ko je lani Elan predstavil povsem na novo zasnovano elan 310 in še ostreje ločil njihove potovalne barke od tekmovalnih (performance), smo z zanimanjem pričakovalo novo večjo sestro istega razreda. Toliko bolj, ker smo iz skopih informacij in slikovnega materiala uspeli razbrati, da bo jadrnica opremljena z dvema krmilnima obročema v kokpitu! Na Internautici so barko premierno prikazali, po njej smo z njo tudi zajadrali.

Zasnova in koncept

Še preden smo stopili nanjo, smo si jo ogledali s kopnega, pogled na njen krmni del pa je razkrival njene osnovne značilnosti. Kar je bilo že na prvi pogled jasno, je bilo dejstvo, da je barka na krmi izredno široka, tako zelo, da je konstruktorjem omogočila namestitev dveh krmilnih obročev, kar se je sicer zdelo za jadrnico te dolžine neprimerno. Če bi vprašali večino pravih jadralcev, kaj si mislijo o namestitvi krmilnega obroča na barko te dolžine (10,60 m čez vse), bi vam odgovorili, da bi jim bila argola ljubša, o dveh krmilnih obročih pa tako ali tako nihče ne bi razmišljal! Ampak treba je vedeti, da je jadrnica, tako kot njena manjša sestra, opremljena tudi z dvema krmilnima listoma, ki sta nameščena precej s strani in seveda stojita poševno, kar je smiselno zato, da funkcionirata pravilno takrat, ko je barka med jadranjem nagnjena. Sistem je znan z regatnih bark novejše generacije, takšnih, ki so se zaradi vrste lastnosti po jadralnih sposobnostih že zelo približale večtrupcem. V skladu z novo tehnologijo odlivanja so te barke lažje, njihove hitrosti pa se močno približujejo hitrosti vetra, ki jih poganja, ali pa jo celo presežejo. Kako je to mogoče, je že druga zgodba. Dejstvo je, da sodobne tekmovalno-potovalne jadrnice postajajo vse hitrejše pod jadri. In takšna je tudi najnovejša elanka.

Drugo očitno dejstvo je, da so boki razmeroma nizki (freebord), temu ustrezno pa sta razmeroma nizki tudi klopi (višina 32 cm), obe dejstvi pa že na zunaj napovedujeta, kakšna bo notranjost! In ker je kokpit ne le zelo širok, ampak tudi dolg, je jasno vsaj dvoje: da bo posadka tudi med regato imela dovolj prostora za delo z jadri in da bo notranjost v primerjavi s sorodnimi jadrnicami starejše generacije nekoliko okrnjena.

Tudi oblika trupa je nova oziroma enaka kot pri jadrnici elan 310, kar pomeni, da je spodnji del trupa močno elipsast, nato pa se proti vrhu boka prelomi in zaključuje na palubi. Takšna oblika jadrnici omogoča, da se pod jadri nagne do neke mere, nato pa tam obstane, če seveda ni prevelikega upora na jadra, čemur pa se je tako ali tako treba izogibati.

V tehnološkem smislu je jadrnica enako izdelana kot njena manjša sestra, se pravi v sendvič načinu z vakuumsko tehniko, pohištvo pri prototipni jadrnici pa je izdelano še iz klasičnih vodoodpornih vezanih plošč. Tudi uporaba vinilestra, ki preprečuje morebitni nastanek osmoze, je že znana odlika elank, sicer pa se bomo tej temi, gradnji jadsrnic v Elanu, posvetili v prihodnji številki Vala.

Elan 350 je prava performance jadrnica, ki je zasnovana in opremljena za vse, ki si želijo predvsem jadrati. Zasnovana in izdelana je tako, da omogoča hitro jadranje že s šibkejšimi vetrovi in to je na Jadranu zlata vredno. Rekli bi sicder, da ji nekaj manj kil teže ne bi škodilo, a je treba upoštevati, da gre za prototip in da bo že druga, ki je v gradnji in bo namenjena Elanovi jadralni ekipi, bistveno lažja. Njen kokpit je nadvse udoben za pričakovano (šestčlansko) posadko, ki si bo morala notranjost po bratsko razdeliti. Kabini sta namreč samo dve (in prav je tako), dva bosta povsem dobro prenočevala tudi v salonu. Pri nekaterih elementih notranje opreme oziroma prostorov »zmanjka« kakšen centimeter tu in kakšen centimeter tam, ampak to smo pričakovali že, ko smo si ogledovali njeno palubo.

Še beseda o dveh krmilnih obročih: mislim, da bo rešitev prepričala marsikaterega skeptika, kajti rešitev je udobna in ne gre na račun bivalne udobnosti. Krmarjenje je lahkotno in natančno, sedenje na palubi med jadranjem prijetno, dva dodatna stola na krmni ograjici pa bosta morda prišla prav kakšnemu ribiču med posadko.

In končno še beseda o ceni. Standardno opremljena jadrnica stane 106.990 €. Koliko barke si boste želeli dokupiti poleg standardne ponudbe, je stvar finančnih zmogljivosti. Zelo dobro opremljena jadrnica, takšna, kakršna je prototipna, pa ni poceni in je dražja tudi od nekaterih tekmic v razredu. Ampak, zakaj bi bilo nekaj, kar je dobro, poceni, pa ne glede na naše pobožne želje, da bi jo imeli, ker nas je prepričala s tistim, kar imamo najrajši: odličnim jadranjem!