Elan 310

Elan 310

Val 144

Darilo ob 60-letnici

AVTOR Uroš Gabrijelčič
FOTO Uroš Gabrijelčič

Najnovejša elanka in tudi najmanjša v floti begunjske tovarne je v bistvu zamenjava za elan 31, ki je prvič zaplula leta 2003. Tedaj je zamenjala morda najuspešnejšo elanko doslej, istoimensko elan 31. Leta naredijo svoje in miss sixty, kakor se imenuje prototipna elan 310, je zelo drugačna od svojih predhodnic. Kako smo jo videli mi, pa v naslednjih vrsticah.

Če se za trenutek ozremo v zgodovino, bo prav, če povemo, da je imel v začetku zadnjega tisočletja begunjski Elan v svojem programu dve jadrnici, ki sta si bili po dolžini sorodni, po zasnovi pa zelo različni. Seveda mislimo na elan 31 in nekoliko starejšo elan 295. Prva je znanilka bolj tekmovalno usmerjenih potovalnih jadrnic, druga pa poseben projekt za posebne razmere (beri: trge). Prav elan 31 je ob poznejši elan 37 tista, ki je krmo kokpita bolj »odprla« in s tem nakazala smer, v katero se bo poslej razvijal ta najpomembnejši del palube. Proces, ki se je začel leta 2002/2003, se je razvijal tako, da je kokpit po velikosti postajal vse pomembnejši del barke, hkrati s tem pa se je na krmi vse bolj odpiral in postajal po svoji ureditvi dvodelen. Slednje sicer velja bolj za večje jadrnice, opazno pa je tudi pri manjših jadrnicah. Odprt kokpit je odpravil tudi potrebo po krmni stopnici, tako da je ta del barke zdaj povsem drugače oblikovan, s pridom pa izkorišča tudi centimetre, ki so bili prej namenjeni krmni stopnici. Ta namreč ni bila pogosto uporabljana, zato je z vidika bivalnega udobja v kokpitu nova rešitev veliko racionalnejša in koristna.

Najnovejša elanka je najbrž najbolj regatna doslej, če upoštevamo serijske Elanove jadrnice in ne modifikacije (elan 31R na primer). O tem zgovorno pričata tako ureditev palube kot notranjosti. Slednjo je namreč mogoče osvoboditi nekaj teže tako, da iz nje vzamemo nekaj pohištvenih elementov. Tako olajšana bo seveda še bolj regatno uspešna. Vprašanje je sicer, koliko lastnikov se bo ukvarjalo z vsakokratno pripravo na regato, je pa to mogoče in tega ne ponuja vsaka tovarna. Kako bo izpostavljen tekmovalni ali če hočete jadralni vidik vplival na prodajo, si ne upamo ugibati, kajti Elan z novo jadrnico ponuja trgu nekaj, česar ta v tej obliki od njega ni pričakoval. Da bo takšna jadrnica dobro sprejeta v bolj jadralskih deželah, Franciji na primer, ni dvoma, kako se bodo nanjo odzvali slovenski bolj tradicionalni kupci pa bomo videli.

Ne glede na zgoraj zapisano je treba dodati, da jadrnici tudi za križarjenje ne manjka ničesar, kar med aktivnimi počitnicami potrebujemo. Res pa je, da je bivalnega udobja znotraj nekaj manj, kot pri predhodnicah. Drugače seveda tudi ne more biti, saj pri Elanu niso izumili dvojne prostorske formule! Še beseda o ceni: ta je s 64.900 € ugodna, a naj vas ne zavede. Marsikaj iz ponujenega za doplačilo potrebbujete, tako da boste, če boste hoteli uspešno jadrati hitro pri številki 80.000 €, a tudi to je sprejemljiva cena.