Elafitski svetilniki

Elafitski svetilniki

AVTOR Mitja Zupančič
FOTO Mitja Zupančič

Grška beseda »elaphos« pomeni jelen. V prvem stoletju jo je zapisal antični pisec Plinij starejši, naravoslovec in popotnik. Legenda pravi, da skupina otokov, v katero sodijo Olipa,Jakljan, Šipan, Lopud in Koločep, nekaj manjših čeri, imenovanih Grebeni, pa Mrkan, Bobara in Supetar, leži v morju pred »Mestom« v obliki jelenjega skoka. Od tod tudi ime Elafiti. Iz časov antike na njih ni ostalo veliko zgodovinskih pomnikov. Pečat pa je otokom dala Dubrovniška republika. V 19. stoletju je Avstro-Ogrska v pičlih dveh letih v dubrovniškem akvatoriju zgradila pet pomembnih svetilnikov, od tega štiri na elafitskih otočkih (Olipa, Sv. Andrija, Daksa in Grebeni), enega pa na vstopu v zaliv Slano pri Dubrovniku. Še danes so pomembni za varno plovbo mimo Dubrovnika proti Sobri na Mljetu in naprej proti Korčuli, pa tudi skozi »Boca falso«, lažni prehod, mimo južnih sten Olipa v Koločepski kanal.

Domačini pravijo, da gredo v Mesto (»u Grad«), v tem primeru v Dubrovnik. Ta čudoviti biser Jadrana je bil skozi celotno

zgodovino vedno svoboden (Citta di Rausa … sola libera), živel je po normah razvitih civilizacij, danes enakovrednim

evropskim. Le kratka agresija v barbarski vojni na začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja nanj meče nepravično temno senco.

Danes Dubrovnik spet živi v vsem svojem sijaju….

Več si lahko preberete v 183. številki revije Val navtika ali knjigi Svetilniki, avtorja Mitja Zupančiča.

mail: mitja@osminka.eu          info@osminka.eu          web: www.osminka.eu