Eksterni bowthruster

Eksterni bowthruster

Val 141

Bočni potisni vijak

AVTOR Božidar Peteh
FOTO Božidar Peteh

Prvič smo ga spoznali na lanskem sejmu Interboot na Bodenskem jezeru, pri nas pa videli na letošnji Internautici. Sprva nas je navdal s skepso, z mislimi na veliko težav in neprimernosti za različne okoliščine, razvoj pa ga je izboljšal in naredil bolj zanimivega tudi za skeptične uporabnike.

Izdelovalec je med ustvarjanjem tega izdelka razmišljal o tem, kako poenostaviti izdelavo in montažo klasičnega bowthrusterja in ga narediti bolj učinkovitega. Dosedanje klasične rešitve (če odmislimo tehnično bolj zapletene različice z različnimi dvižnimi mehanizmi), imajo slabost zaradi preplitve montaže, saj so trupi sodobnih plovil vse bolj sploščeni. Motilo ga je tudi to, da je za montažo klasičnega bowthrusterja potreben precejšen poseg v strukturo trupa, ki vzame tudi nekaj prostora v premčnem delu plovila.

Inovativno tehnično rešitev je izvedel tako, da bowthruster ni več vgrajeni del trupa, ampak je to del, ki se pritrdi zunaj trupa v podvodnem delu. Za samo montažo je potrebno neprimerno manj časa in tudi znanja, zaradi česar to lahko opravi vsakdo, ki je malo bolj vešč ročnih spretnosti.

Kaj so konkretne prednosti eksternega bowthrusterja?

–       Optimalna učinkovitost. Zunanja montaža je v načelu globlje in ima motor večji učinek, saj skoraj ni vpliva pri zajemanju zraka namesto vode.

–       Možno ga je pritrditi tudi dlje od sredine proti premcu, kar pomeni večjo ročico sile pri potiskanju premca okoli osi.

–       Preprosta montaža. Potrebujete le izvrtati odprtino 50 mm in pritrditi napravo. Zaradi tega je možna montaža tudi v lesena plovila, ki so bila do sedaj prikrajšana za tovrstne rešitve.

–       Povzroča malo hrupa, kar je posledica globljega položaja v vodi.

–       Ne »krade« prostora v premčnem delu plovila, ki se lahko koristno uporabi za druge namene.

–       Zaradi globljega položaja v vodi je hlajenje boljše in uporaba je možna daljši čas kot pri klasičnih.

Seveda pa to ne pomeni, da bo ta bowthruster zamenjal klasičnega, saj ima nekaj šibkih točk, ki jih je potrebno povedati in upoštevati pri odločitvi.

Prva je zagotovo zunanja montaža sama po sebi, saj poslabša hidrodinamične lastnosti plovila, hkrati pa je takšna montaža bolj izpostavljena, ne samo kot odpora pri gibanju, ampak tudi predmetom, ki zaidejo v vodo ali se najdejo na poti plovila in lahko poškodujejo zunanje izpostavljene dele plovila. Temu so bile podvržene predvsem vse prve oblike tega izdelka, ki so jih v zadnjem času dopolnili oziroma jim dali dodatke za večjo zaščito, zmanjšuje pa se tudi koeficient hidrodinamičnega odpora.

Ponudba izdelkov obsega paleto različnih moči izvedbe, in sicer od 1,3 do 6 kW, kar po priporočilih izdelovalca pomeni za plovila do dolžine 20 m. Izdelujejo jih v izvedbah 12 ali 24 V napetosti. Vsi izdelki pa so opremljeni s krmilno palico v obliki »joy sticka« ali z brezžično komando.

In naša ocena? Vsekakor gre za novost in pridobitev, ki bo razveselila veliko uporabnikov, predvsem tistih, ki si klasičnega bowthrusterja do sedaj niso mogli omisliti, pa naj bo to iz tehničnih ali tudi finančnih razlogov. Novosti bodo veseli predvsem tisti, ki jim dodatna ovira pri plovbi ne bo pomenila veliko (počasnejša plovila, gliserji). Novost pa je brez posebnih predelav uporabna tudi za montažo na krmnem delu, česar bodo veseli predvsem lastniki gliserjev, in sicer zaradi omejenih manevrskih sposobnosti pri pristajanju.

Vsekakor v prihodnosti pričakujemo od izdelovalca še razvoj v smeri večje integracije k trupu plovila, kar pomeni, da bo zunanja oblika postala sčasoma čedalje bolj prilagodljiva posameznim tipom lupine in skupaj z njo sestavljala celoto.