Egemar Liberty 48

Egemar Liberty 48

Val 132

Večji lovec na jastoge

AVTOR Mitko Ivanovski
FOTO Matija Klemenc

V Valu smo egemarjevega manjšega brata že spoznali. Navdušil nas je s klasično podobo ladje ameriškega tipa za lov na jastoge v severnih morjih. Tudi egemar liberty 48 nadaljuje tradicijo in filozofijo te turške ladjedelnice, a tokrat z nekaj večjimi dimenzijami in težo.

Lanskoletni preizkus manjšega brata iz družine egemar liberty mi je ostal v prijetnem spominu. Spomnil me je na zanesljivo plovbo, nenavadno zunanjost in klasične barke, ki jih je vedno manj na morju. Kot najbolj važno, spomnil me je na medvojne motorne jahte tipa commuter boat, ki so jih predvsem v ameriških vodah uporabljali za prevoz z enega na drugi breg reke ali zaliva. Mnogi rečejo takšnim barkam tudi klasične, čeprav je ta izraz dokaj nedefiniran. Roko na srce, danes redko srečamo ladjedelnico, ki si upa pokazati oziroma ponuditi kupcem odrezano krmno zrcalo, pa še povrhu zoženo v zgornjem delu. Vendarle je treba povedati, da je vedno več kupcev pripravljenih kupiti motorne jahte tradicionalnega videza in ne želijo »razkazovati« najnovejših arhitekturnih dosežkov nekaterih znanih arhitektov. Naj na kratko obnovim. Egemar Yachts je turška ladjedelnica iz Tuzle pri Carigradu in že 25 let izdeluje motorne jahte dveh kategorij – Lobster Yacht Line in Retro Yachts Line. Med prvimi so motorne jahte lobsterskega videza z oznakami liberty 35, liberty 40, liberty 48, liberty 57 in liberty 74. Retro Yachts pa ponuja manjše odprte čolne liberty 29, liberty 32, xtravaganza 30 in liberty 30 High-life. Pod vodstvom lastnika Egeja Karmana (po njem se imenujejo plovila egemar) so že izdelali okoli 400 motornih jaht. Oblikovalec vseh libertijev je nihče drugi kot Fulvio de Simoni, sicer legendarni oblikovalec pershingov. Legendarni so tudi turški ladjedelci, saj je njihova ročna spretnost znana daleč naokoli. Med najbolj priljubljenimi sta egemar liberty 40 in egemar liberty 48, in prav slednjega z imenom Romarin smo preizkusili v Piranskem zalivu. V prevodu je to rožmarin, ki je med drugim sestavina enega prvih destiliranih parfumov na svetu in se je po kraljici Elizabeti Madžarski imenoval madžarska voda.

Če ste ljubitelj tradicionalnih motornih jaht prejšnjega stoletja, a z najmodernejšo opremo današnjih dni, če zahtevate zanesljivo plovbo v vsakem vremenu, pri tem pa odmislite nekatere rešitve in imate 560.000 €, potem je egemarjev liberty 48 za vas.