echoMap 50 DV

echoMap 50 DV

Val 192

Ob našem obisku v marini Punat na Krku se nam je ponudila priložnost preizkusiti novo napravo Garmin combo GPS/FF, echoMap 50 DV, ki je nameščena na delovnem čolnu, s katerim opravljajo svoje delo mornarji v marini. Ta kombinirana naprava z ekranom velikosti 5″ je najcenejša Garminova naprava s kombinacijo GPS in fishfinderja, z vgrajenim DownVu prikazovanjem, kar je oznaka za tako imenovano “scanning sonar” tehnologijo.

Na prvi pogled kompaktno in robustno ohišje naprave je vodotesno po standardu IPX 7. Poleg echoMap 50 DV kupci ob nakupu prejmejo še pokrov zaslona, U-nosilec, potrebne kable in krmno sondo. Ta tako imenovana All-in-One sonda kombinira standardne frekvence oddajanja (77/299 kHz) moči 500 W in DownVu (455 kHz) tehnologijo. Uporabnik lahko na ta način preprosto prehaja iz enega pogleda v drugi ali pa na zaslonu gleda oba hkrati. V sondi je vgrajen tudi indikator temperature, ki odčita trenutno temperaturo vode in vse spremembe, ki so pozneje vidne tudi v grafikonu.

Glede na to, da inštrument echoMap 50 DV predstavlja začetno ponudbo kombiniranih naprav, ni namenjen povezovanju v velike mreže, zato nima vgrajene mreže NMEA 2000. Ne glede na to pa ga je možno spojiti preko mreže NMEA 0183 z VHF postajo in vsemi drugimi inštrumenti, ki to mrežo podpirajo (na primer senzor vetra, avtopilot …).

Navigacija

Z digitalno kartografijo BlueChart g2 Vision postane echoMap 50 DV zelo dober ploter. Karta se po zaslonu premika zelo hitro, hitro pa je tudi želeno povečevanje. Pri tem presenečajo nekatere napredne funkcije, ki so bile prej vidne v precej dražjih modelih ploterjev (avtomatsko vodenje, ribiška karta – izobate vsaka 2 m), 3D pogled pod gladino morja in nad gladino ter istočasni prikaz karte v dveh merilih. …

Več si lahko preberete v Valu št. 192.

http://www.garmin.com/sl-SI