Dufour 500 GL

Dufour 500 GL

Val 191
AVTOR Uroš Gabrijelčič
FOTO Uroš Gabrijelčič

Notranjost

Kot kaže, je, vsaj trenutno, dufour 500 na voljo v trikabinski različici, se pravi z dvema kabinama pod kokpitom in eno tako imenovano lastniško v premcu. Ob tem je posadki na voljo še salon, kuhinjski blok, navigacijski kot in trije toaletni prostori. Povsem klasična razporeditev torej, če ne bi bilo posega v namestitev kuhinjskega bloka, ki je izgubil tradicionalno namestitev in obliko ob vhodu v kabino ter se preselil na konec salona, tako da zdaj slednjega ločuje od sprednje kabine. Te rešitve se niso domislili pri Dufourju, saj so jo v zadnjem obdobju uporabili že nekateri tekmeci, pri tem pa tudi ti niso bili izvirni, ker jo poznamo že iz ne tako daljne zgodovine potovalnih jadrnic, tako da je ta rešitev zdaj samo oživljena in posodobljena.

Naj bo kakor koli že, dufour 500 ponuja zdaj osveženo razporeditev, ki je trg očitno prepričala, tako da konstruktorji sploh ne ponujajo alternativne možnosti.

Krmni kabini sta dve in sta identični tako po velikosti kot tudi opremi. Pri jadrnici te velikosti je prostornost seveda pričakovana, kako je ta velika prostornina, ki je na voljo, zapolnjena, pa je drugo vprašanje. V našem primeru je že na prvi pogled vidno, da je kabina svetla in zračna, podrobnejši pregled pa pokaže, da so konstruktorji dobro uporabili možnosti, ki so jim bile dane. Poleg kombinirane garderobne omare v predprostoru (112 x 95 cm), imamo ob boku še vse do konca kabine niz omaric, ki se zaključujejo s prečno postavljeno omarico ob dnu kabine. Dvojno ležišče je razkošnih mer (195 x 172 cm), pod njim pa ni odlagalnega prostora.

Višina v kabini je več kot ustrežljiva, saj meri 192 cm. …

Na palubi

Ureditev kokpita (osrednji del meri 190 x 164 cm, vzdolžni klopi pa 200 cm), kot najpomembnejšega dela barke na palubi, v splošnem ne prinaša novosti, kar pa ne velja za podrobnosti sicer klasične ureditve. Domiselnih rešitev je veliko, začenši s krmno stopnico (300 x 98 cm), ki je praktična in dobro opremljena. Morda poglavitna novost je oblikovanje krmnega dela kokpita, kjer ni dolge krmne klopi, ki bi povezovala oba boka, ampak je tam samo njen osrednji del (92 x 61 cm), pod katerim se skriva presenečenje v obliki pravcatega plinskega žara. Piknik na barki torej, za gurmansko razvajanje s sveže ulovljenimi ribami. V krmnem delu je v tleh tudi precej pokrovov, pod katerimi je veliko odlagalnega prostora, ki nam bo prišel še kako prav. Da ne govorimo o veliki dvakrat preklopni mizi (razprta meri kar 125 x 143 cm), ki ima tudi dovolj prostora, da v njej shranimo tiste sestavine, ki nam v poletni vročini najbolj prijajo. V hladilniku seveda, ki je skrit v podnožju mize. …

Na plovbi

Na testnih dnevih v Portorožu smo imeli na voljo kar tri modele in zmerne vetrove od 10 do 14 vozlov. Dufour 500 smo dobili v obdobju, ko je veter pihal s približno 10 vozli, z rahlimi odstopanji navzgor in navzdol. To niso bili idealni pogoji, saj se je izkazalo, da se jadrnica veliko boljše počuti z vsaj 14 vozli vetra, pa tudi seveda močnejšimi. V takšnih razmerah nismo pretiravali s stiskanjem v veter, saj to ne bi imelo nobenega smisla. Tako smo s šibkimi poletnimi vetriči uspeli v teh razmerah doseči zglednih 5,2 vozla hitrosti (kot v veter je bil 50 stopinj realnega vetra). Pri kotu 40 stopinj se je hitrost zmanjšala na 4,7 vozla, pri 60 stopinjah pa povečala na 5,7 vozla. …

Več si lahko preberete v 191. št. revije Val navtika.