Dufour 412 grand large

Dufour 412 grand large

Val212

Potipaj in začuti razliko

AVTOR Julijan Višnjevec

Ladjedelnica Dufour Yachts je po nekaj nemirnih letih, ko se se med drugim zamenjali tudi lastništvo, zasnova jadrnic, prodajne strategije, le prišla na svojo novozačrtano pot. Strategija, ki jo uberejo številne druge svetovne ladjedelnice, je ponuditi uporabniku nekaj novega in inovativnega, nekaj, kar bo pomenilo razlikovalni element od ostale ponudbe na svetovnem trgu. To seveda ni enostavno, največkrat pa ni niti poceni. Pri dufourju 412 je bila uspešna različica 410 nadgrajena z nečim, kar je mogoče videti in občutiti. Novi materiali, nova oprema in nekaj novih rešitev je ponudba, na katero računajo pri Dufourju in s katero podjetje hitro in vztrajno prihaja na pota stare slave z inovativnimi rešitvami.

Dobro uigrana ekipa Dufourjevih inženirjev je skupaj z oblikovalsko hišo Felci Yacht Design tokrat pri »zastavonoši« linije Grand Large ponudila rešitve z mnogo večjih jaht. Pri tem so glavno vlogo imeli izbira notranje opreme in materialov ter nekatere rešitve, ne ravno značilne za to velikost jadrnice, ki pa so seveda pri kupcih dobrodošle in so največkrat odločilni dejavnik pri nakupu jadrnice. Omeniti je treba umestitev kuhinje z žarom v krmnem delu jadrnice. Ta element motornih plovil je temeljito popestril dogajanje na krmni ploščadi, ki je bila dozdaj rezervirana za kopanje in radosti ob vodi. Integrirana kuhinja v zadnjem delu kokpita ima tako dvojno vlogo: zapira kokpit in je primerna zaradi varnosti ter hkrati ponuja uporabnost kuhinje na prostem. Pokriti element ob neuporabi (med pripravo hrane) tvori sedežno površino za krmarja ali posadko. Naslednja velika novost je sicer nerevolucionaren, a zelo uporaben integrirani podaljšek na premcu, kosnik (ang. bowsprit), na katerega pripnemo vedno bolj priljubljeno in uporabno jadro code0. Jadro za plovbe z vetrom in v bok je priljubljeno pri jadralcih po celem svetu, uporabno in obvladljivo pa na območjih, na katerih so moči vetra nekje do 20 vozlov.

Na palubi
Trup Dufourjevih jadrnic je že pregovorno hiter in ga po vseh svetovnih smernicah krasita bočna zgiba (ang. hard chine). …

Več si lahko preberete v 212. št. revije Val navtika.

dsc_0052