Dufour 405 grand `large

Dufour 405 grand `large

Val 152

Mlada Francozinja s pomembnim priznanjem

AVTOR Matija Gorjan
FOTO Matija Gorjan

Priznanje jadrnici dufour 405 grand `large, evropska jadrnica leta 2010, katerega so ji podelili novinarji enajstih evropskih strokovnih medijev, ni presenetilo. V kategoriji “family cruiser” ni imela prave konkurence. “Lepa, velika, moderna, bogata in inovativna, ob tem pa še zelo hitra. Lahko bi rekli, da ima dufour 405 vse privlačnosti za idealen srčni utrip,” je bilo ob tem priznanju zapisano.

Tako kot njene predhodnice iz Dufourjeve linije “grand`large”, je tudi najnovejši model postavil nove mejnike za potovalne jadrnice. Nas je prepričala v vsem, kar pričakujemo od jadrnice, katere osnovni namen je uporabniku prijazno udobje, varna in nezahtevna plovba, za povrhu pa še hitrost. Žal smo jo v dnevu, ko nam je bila na voljo, le za kratek čas popeljali po delu slovenskega morja, a nas je njena odzivnost na veter kaj hitro in dodobra prepričala. Pohvaliti velja tudi ergonomsko oblikovano delovno mesto posadke, zlasti pa izjemno prostornost v podpalubju in izkoristek svetlih in sodobno, a dobro premišljeno oblikovanih bivalnih prostorov.

Slednje smo hvalili pri vseh dufourjih iz linije `grand large`, ki danes nudi že sedem modelov (325, 365, 405, 425, 455, 485 in 525).

Glede na vse, kar jadrnica nudi, in zelo soliden izdelek, v kar smo se tudi sami prepričali, je osnovna cena 129.300 € zelo ugodna. Jadrnico pa ponudijo z dvema paketoma opreme, liberty (skupaj 133.930 €) in adventure paket (139.620 € – vse brez DDV), ob katerih ponudijo še dolg spisek opreme za najbolj izbirčne, a je že prvi paket dovolj bogat, da se takoj lahko odpravimo popolnemu ugodju naproti.

Naj namesto sklepne misli tokrat citiram mnenja kolegov iz naše stroke, ki so jadrnico dufour 405 ocenjevali in nagradili:

“Ergonomičen kokpit, inteligentna preklopna krmna ploščad – lahka za upravljanje, kakovostna obdelava lesa in zelo dobro oblikovanje notranjosti.” (Yachtrevue)

“Perfekten `family cruiser`! Dobrega izgleda, dobro jadranje, dobre rešitve, dobra izdelava, dobra cena: zelo težko ji je kar koli očitati. Morda je najboljši kompromis sedaj na trgu.” (Yacht&Sail)

“Vesela poroka med okusom, prostorom, dizajnom in dobrimi triki. Jadrnica postavlja nove mejnike za družinsko jadranje ob povsem sprejemljivih performansah, lahko vodljivem trupu z dobro stabilnostjo. Z njeno zapolnjeno krmo ima »polzke« hitrosti pri jadranju z vetrovi v krmo. Vse to dokazuje skrbne analize dizajnerjev Felci & Roséo. Po izvirnem oblikovanju oken zelo izstopa. Vendar pa je notranjost te barke tista, ki resnično deluje: stojna višina tudi za visokorasle Skandinavce, velika ležišča, dvoje velikih toaletnih prostorov in zelo `družabna` kuhinja so sestavine, ki jo naredijo za zelo praktično počitniško barko. Razveselila vas bo tudi končna izdelava z uporabo in dobrim izgledom dobro lakiranega moabija, zaokroženimi vogali in visokimi robovi za klopmi.” (Batnytt)

“Spodoben, vendar privlačen izgled, preprost in učinkovit, vseskozi, varen in prijazen kokpit z dvema krmiloma zagotavlja neoviran prehod v kokpit in do preklopne kopalne ploščadi. V podpalubju je dobro izdelana in praktična. Vse skupaj je veliko glede na ceno. Zelo čedno pakiranje!” (Yachting World)

“Zelo zanimiv kompromis med performanso in prostorom in s sodobno oblikovano notranjostjo, ki bo ugajala vsakemu jadralcu. Barka, na katero boste ponosni, bo primerna tako za obalna kot tudi za daljša križarjenja.” (Voile magazine)

“Zaslužena zmagovalka. Dobro zasnovana in prav izdelana. Najboljši kompromis med srednje velikimi potovalnimi jadrnicami z ugodno ceno.” (Yacht)

“Povsem brez šibkih točk. Dobro jadra, dobro je izdelana za industrijsko produkcijo in ima zelo ugodno ceno. Dizajn, tako zunanji kot tudi notranji, je zelo sodoben. Jadrnica se bo brez dvoma zelo dobro prodajala.” (Waterkampioen)