Dubrovniški arhipelag

Dubrovniški arhipelag

Val203

Jadranske rute

AVTOR Vojko Mitrovič
FOTO Vojko Mitrovič

V arhipelagu je veliko zaščitenih naravnih območij, najpomembnejša pa sta Nacionalni park Mljet in Naravni park Lastovsko otočje. V tej krasni morski okolici je še deset posebnih rezervatov, šest naravnih spomenikov in deset spomenikov parkovne arhitekture.

Dubrovniškemu morju oziroma Dubrovačko-neretvanski županiji pripada obala, ki leži južno od ustja Neretve in se razteza do polotoka Prevlake na meji s Črno goro. Dubrovniški akvatorij obsega več kot petino morske površine hrvaškega Jadrana, v njem pa leži na stotero otokov in otočkov, ki s kontinentalno obalo obsegajo kar 1024 km obale. Pomembnejši otoki so Korčula, Mljet, Elafitsko otočje in Lastovo.

Ob znamenitem Dubrovniku so tudi ti otoki izredno bogato obdarjeni s kulturnimi spomeniki in z naravnimi znamenitostmi, arheološko dediščino, miti in legendami ter s svojstveno gastronomijo.

Plovne razmere

Za razliko od ostalih delov Jadrana je ta akvatorij izpostavljen močnim vhodnim morskim tokovom iz Sredozemskega morja, kar je še posebej očitno pozimi in spomladi.

Nihanje morskih men oziroma nivoja gladine ni povsod enako. Na odprtem morju so amplitude okoli 30 cm, ob obali, na primer v Dubrovniku, pa zna biti razlika med nizkimi in visokimi vodami celo preko 120 cm. Zunanji del akvatorija je precej izpostavljen močnim južnim vetrovom in precejšnjemu valovanju morja. Najpogostejši vetrovi so jugo (do 30 %), burja (do 29 %), maestral (do 24 %) in vzhodnik ali levant (do 15 %). …

Ruta

Za navtike je plovba med Elafitskim otočjem, Mljetom, Korčulo in Lastovom vsekakor zanimiva zaradi stalnih in v glavnem ugodnih vetrov med plovbo, pa tudi zaradi živahnih postajališč ter varnih zalivov. Za križarjenje med otoki v južnem Jadranu smo si tokrat zamislili sledečo ruto: Dubrovnik-Šipan-Mljet (Pomena)-Korčula (mesto Korčula, Vela Luka)-Lastovo (Zaklopatica ali Skrivena luka)-Mljet (Saplunara )-Dubrovnik. …

Več si lahko preberete v 203. št. revije Val navtika.