Dubrovnik danes in nekoč

Dubrovnik danes in nekoč

Val 165
AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO Julijan Višnjevec

Dubrovnik je turistični kraj, ki ga zagotovo pozna večina Slovencev. Če pa že niste obiskali tega zgodovinskega mesta, ste zagotovo slišali veliko lepega in veličastnega o tej jadranski znamenitosti. Lord Byron ga je poimenoval »Jadranski biser«, drugi mu pravijo raj na Zemlji. Pred približno petnajstimi leti sem ga prvič obiskal tudi sam; z jadrnico smo se privezali kar v Stari luki in si mesto v dveh urah dodobra ogledali. Danes si barke v tako prometni luki ne bi več upal vezati.

Spomini na čase, ko je bila jadranska obala na splošno manj na `udaru` turistov, so mi bili bolj všeč, tudi zato, ker so domačini sprejeli turista z noto domačnosti; lahko si s kom poklepetal ali koga kaj vprašal. Ljudje so si vzeli čas in nas celo nagovorili, spraševali, od kod prihajamo in si želeli izmenjavati informacije. Tega danes ne moreš več občutiti, tudi če si slovenski gost, kaj šele tujec.

Danes je v času instant turizma za turiste v Dubrovniku že vse pripravljeno. Ulice so preplavile trgovine s spominki, majicami, sladoledi, knjigami, nekaj umetninami in seveda še kakšna samopostrežna tu in tam. Gostilne se delijo že po menijih na goste, ki niso lačni in tam so cene visoke, in na tiste, ki bi hoteli poskusiti `jadranske dobrote`, če jih lahko sploh tako kličemo in tam je vedno polno. No, proti večeru se napolnijo vse gostilne in restavracije in vsaka dobi svojega gosta. Omenil sem jadranske dobrote, a kaj, ko so se z leti spremenile v nekakšno mešanico hitre in že vnaprej pripravljene morske hrane. Ribiški krožnik mešanih morskih jedi za dve osebi stane okoli 20 evrov, v njem je nekaj (prej zmrznjenih) sardel brez glave, mini hobotnice na žaru, užitna klapavica na buzaro in skuša na žaru. Vse to za dve osebi že prej pripravljeno v črni posodi in pred prihodom na mizo na hitro pogreto. Še kozarec vina in kozarec vode, pa si značilno `ribjo ploščo` za večerjo ali kosilo v prelepem ambientu na obali starega mesta privošči skoraj vsak turist.