DPR Tjulnji

DPR Tjulnji

Val 187
AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO arhiv DPR Tjulnji

Društvo, katerega bomo tokrat predstavili v naši rubriki o klubih, združuje enako misleče posameznike, katerih skupni imenovalec so potopi na vdih in lov pod vodno gladino. Zelo preprosto početje za nas »navadne smrtnike«, ki se potapljamo tja do petih metrov ali kaj več, pa vendarle skriva številne čare in pasti. O slednjih in o delovanju društva Tjulnji, ki prav letos obeležuje deseto obletnico, smo se pogovarjali s predsednikom društva, Blažem Koščakom.

Zametki društva za podvodni ribolov Tjulnji segajo v leto 2004, ko se je nekaj zanesenjakov začelo združevati z namenom izmenjave informacij, izkušenj s številnih potopov in raziskovanj pod vodno gladino. Tega leta je nastala tudi njihova spletna stran s številnimi uporabnimi informacijami in prve informacije o apneji. Uradna registracija društva pa se je zgodila leto pozneje, to je leta 2005.

Člani se v času, ko so manj aktivni v morju in okoli svojih domov, redno srečujejo v slovenski prestolnici vsaj enkrat mesečno. Poleg izmenjave informacij potekajo še številna predavanja in delitev izkušenj sedaj že izjemno uspešnih slovenskih tekmovalcev v potapljanju na vdih. Vrhunec srečanj in klubskega druženja je tako imenovana »Tjulnjiada«, na kateri se člani preizkusijo v tekmovanju v ulovu rib. Pri tem – poleg jasno dobre hrane in pijače – ne manjka tudi obilja dobre volje in zabave.

 

Več o njej in sami organizaciji društva nam je povedal predsednik društva Blaža Koščak, ki je tudi eden izmed ustanoviteljev društva in pravi zagrizen »tjulenj«.

Od kod ime društva?

Tjulenj je tisti, ki nam je z vsemi svojimi lovskimi spretnostmi lahko največji vzornik. Pri uspešnem lovu na ribe ga je potrebno čim bolj posnemati v lastnostih, kot je dolga apneja, usklajeno in tiho gibanje, napad iz zasede in še kaj bi se našlo. …

Kako v DPR Tjulnji skrbite za aktivne tekmovalce? Kakšno podporo lahko pričakujejo s strani društva?

Vsak član, ki na tekmovanjih zastopa barve kluba, ima plačano štartnino, poleg tega pa je tu prisotna tudi logistična podpora pri organizaciji treningov in priprav. Vsi člani imajo na voljo bazen, kjer se lahko čez celo leto, samostojno ali pod vodstvom našega inštruktorja Sama Jeranka, kondicijsko pripravljajo na sezono.

  

Društvo ima svoj sedež v prestolnici, daleč od morja in drugih vodnih lokacij za potapljanje. Na kakšen način se dogajajo aktivnosti v vodi? Kako pogosto se sploh potapljate?

Glede na povezave, ki so nam na voljo, smo od najbližjih morskih položajev oddaljeni eno uro in štirideset minut vožnje. To je ravno toliko, da hiter popoldanski skok v morje ne pride v poštev. Prav zaradi tega poskušamo kar se da dobro izkoristiti pogoje, ki so nam na voljo v okolici Ljubljane. …

Kaj mora narediti ljubitelj podvodnega ribolova, da se priključi društvu? Kakšni so pogoji pristopa?

Posebnih pogojev ali testov, ki bi jih morali člani opraviti pred vstopom v društvo, ni. …

Več si lahko preberete v 187. št. revije Val navtika.