Dnevi turizma z letalskim šovom in brezplačnim izletom v piransko zaledje

Dnevi turizma z letalskim šovom in brezplačnim izletom v piransko zaledje

AVTOR Turistično združenje Portorož g.i.z., Polona Žigo
FOTO arhiv Turistično združenje Portorož

Svetovni dan turizma bodo v Portorožu in Piranu obeležili s slavnostno podelitvijo Grba odličnosti v turizmu, dnevom odprtih vrat letališča Portorož, brezplačnimi ogledi Pirana in piranskega zaledja, okroglo mizo o izzivih v športnem turizmu in mnogimi drugimi spremljevalnimi dogodki.

Letošnji Dnevi turizma, ki jih prireja Turistično združenje Portorož (TZP) v sodelovanju z Aerodromom Portorož, Fakulteto za turistične študije – Turistico (UP) in drugimi partnerji, prinašajo pester program za vse okuse. V četrtek, 27. septembra, ob 11. uri bo v Jadralnem centru Portorož potekala okrogla miza z naslovom Priložnost in izzivi športnega turizma v občini Piran, na kateri bodo sodelovali Matjaž Ukmar, direktor Športnega in mladinskega centra Piran, Marko Žunić, I feel Slovenia ironman 70.3 Slovenian Istria, doc. dr. Marijana Sikošek, predsednica Društva Istrski maraton, Marjan Matevljič, predsednik Jadralnega kluba Pirat in Nino Cokan, organizator športnih prireditev, Fatburn events. Okroglo mizo bo moderiral doc. dr. Miha Lesjak, predavatelj na Fakulteti za turistične študije – Turistica.

Javno podjetje okolje Piran bo svetovni dan turizma obeležilo z okroglo mizo na temo okoljskih izzivov turizma, ki bo v petek, 28. septembra, ob 11. uri v sejni sobi Krajevne skupnosti Portorož. Na njej bodo sodelovali mag. Igor Novel, direktor Turističnega združenja Portorož, mag. Milica Maslo Bezer, vodja sektorja javnih storitev na Okolju Piran, Sarah Vuk Braico, restavracija La bottega dei sapori, Marko Juriševič, direktor hotela Marko, in Zlata Milič, ravnateljica Osnovne šole Cirila Kosmača Piran. Dan kasneje, v soboto, bodo potekali čistilna akcija morskega dna v piranskem mandraču, izobraževalne delavnice in otroške igre na temo varovanja okolja.

V soboto, 29. septembra, bo od 9. ure dalje potekal dan odprtih vrat letališča Portorož. Obiskovalci bodo spoznali delovanje letaliških služb, potekala bo razstava likovno-fotografskega natečaja »Pilot Josip Križaj«, obeležili pa bodo tudi 55-letnico delovanja Obalnega letalskega centra in se poklonili pilotu Josipu Križaju ob 70-letnici njegove smrti.

Med 10.30 in 15.00 bo organiziran brezplačen voden izlet v piransko zaledje z degustacijami. Zbirno mesto bo na letališču, udeleženci pa si bodo z organiziranim avtobusnim prevozom ogledali Padno, Novo vas, Sv. Peter in Vinsko klet Mahnič v Dragonji. Prijave sprejemajo do 28. septembra v TIC Portorož na naslov ticpo@portoroz.si ali po telefonu na 05 674 22 20. V soboto bosta ob 10. in 15. uri organizirani tudi brezplačni vodenji po Piranu. Zbirno mesto bo pred TIC Piran.

Ob 12. uri bo na letališču potekal Mini air show, za najmlajše pa organizatorji pripravljajo še gasilski poligon, padalsko piramido, prikaz dela policistov s službenimi psi in razstavo maket helikopterjev. Najbolj radovedni si bodo (ob predhodni prijavi na info@portoroz-airport.si) lahko ogledali tudi letališko kontrolo zračnega prometa in referat letalske meteorologije. Dogodek bo popestril tudi glasbeni program.

Podelitev Grba odličnosti v turizmu 2018, priznanja za vrhunske rezultate, ki so pomembno prispevali k razvoju turistične dejavnosti in prepoznavnosti občine Piran kot ene najodličnejših turističnih destinacij v Sloveniji, bo ob 15.30 na letališču Portorož podelil župan Občine Piran Peter Bossman. Letošnje priznanje prejme družina Juriševič za dolgoletno uspešno vodenje Hotela Marko, ki navdušuje s svojo domačnostjo in posebno pozornostjo za dobro počutje naših gostov ter pomembno prispeva k visoki kakovosti turistične ponudbe destinacije Portorož in Piran.