Dimenzioniranje električnih napeljav

Dimenzioniranje električnih napeljav

Val 155
AVTOR Božidar Peteh
FOTO Božidar Peteh

Vprašanje:

Pred naslednjo sezono imam namen zamenjati večino električnih napeljav na jadrnici domače izdelave. Letos sem imel namreč nemalo težav, saj so kabli stari že skoraj 25 let, izolacija pa že popušča. Zanima me, na kaj moram paziti in ali moram poiskati kakšne posebne kable za plovila.

Odgovor:

Odločitev bralca, da po skoraj 25 letih uporabe zamenja električno napeljavo, je popolnoma na mestu, saj glede na starost jadrnice in pa dejstvo, da je bila narejena v domači delavnici, lahko sklepam o tem, da so bili uporabljeni kabli povprečne kakovosti. Pač takšni, kakršni so se dobili v tistih časih. Običajno smo hodili čez mejo po specialno navtično opremo, preostalo, in tu so bile tudi električne napeljave, pa smo pobrali s prodajnih polic električnih napeljav. Poleg tega je v tistih časih vsak varčeval in stiskal na vsakem koraku, s tem pa tudi pri kakovosti napeljav. Pa tu ne mislim toliko na znamko, kakor pa presek (debelino) električnega kabla.

Pa pojdimo k vsebini odgovora. Najprej znamka oziroma specialni kabli za navtiko. Da, obstajajo in predpostavljam, da so verjetno za odtenek boljši od klasičnih. Dvomim pa, da odtehtajo razliko v ceni, saj so tudi drugi električni kabli že tako kakovostni, da ne zaostajajo veliko. Poleg tega boste te posebne kable pri nas težko našli, če pa jih že boste, bo potrebno kupiti veliko količino.

Najpomembnejša od vsega je kakovostna izolacija kablov, dobra montaža in pazljivo načrtovanje velikosti kablov. Ni pa odveč povedati, da je potrebno tudi skrbno načrtovati potek napeljave, saj se s pravilno izbiro poti lahko izognemo marsikateri nevšečnosti. Kabli pod podnicami ali tam, kjer so lahko izpostavljeni intenzivni vlagi ali celo nehotenim mehanskim poškodbam, so lahko bolj v breme kakor pa korist. Dovolj je, da se po nerodnosti dotaknemo ali celo podrsamo s trdim predmetom po kablu toliko, da se ustvari očesu nevidna razpoka v izolaciji. Tam se potem začne korozija, lahko pa pride tudi do kratkega stika.

Priporočljivo je, da so kabli speljani po čim bolj suhih delih plovila in tudi primerno mehansko zaščiteni, bodisi v parapetne kanale ali pa posebne cevi (rebraste).

V bolj specializiranih trgovinah (pa tu ne mislim kakšnega velikega trgovskega centra za hobi programe) je moč dobiti različne vrste kablov s primerno kakovostno izolacijo (za najbolj občutljive dele je priporočljiva tudi dvojna izolacija), v različnih izvedbah kot dve- ali trižilni ter v različnih presekih (debelinah).

Izkušnje so pokazale, da je na vseh plovilih najpomembnejša pravilna izbira debeline kabla, torej kabla z ustreznim presekom. Navzgor načeloma ni drugih omejitev, kot sta cena in teža. Navzdol pa so omejitve in teh se je potrebno držati, da ne pride to težav.

Najpomembnejša težava premajhne debeline je pregrevanje kablov, če skozi njih teče prevelik tok. Vzporedna posledica pa je padec napetosti pri končnem uporabniku, kar se čutijo kot težave te naprave. Posledica pregrevanja je lahko konec koncev tudi kratek stik in tudi požar, kar ni redek primer v navtičnih vodah.