Delphia 1050 escape

Delphia 1050 escape

Val 155

Plovilo za po krizi

AVTOR Matija Klemenc
FOTO Matija Klemenc, Delphia

Poljsko ladjedelnico Delphia Yachts poznamo po potovalnih jadrnicah, izdelujejo pa tudi motorne čolne Quicksilver za ameriškega velikana Brunswick. V njihovi izdelavi pa nas je presenetila tudi jadrnica J92. Poljska navtična industrija je vsekakor spoštovanja vredna. V Delphia Yachts so v časih pred krizo izdelali 2.300 čolnov Quicksilver.

Escape 1050 je motorno plovilo izpodrivnega tipa, katerega največja hitrost se vrti okoli 9 do 10 vozlov, zasnovan pa je bil na pobudo poljskih podjetij, ki se ukvarjajo z oddajanjem čolnov v najem, in sicer so želeli plovilo, ki ga lahko ponudijo hotelskim gostom, da lahko plujejo po mazurskih jezerih in rekah, ki jih povezujejo.

Nastalo je zanimivo plovilo, ki na prvi pogled ni prav oblikovalski dosežek, a ko smo si ga ogledovali bolj natančno, smo videli, da plovilo nudi predvsem veliko prostora. Videti je, da imajo v ladjedelnici veliko izkušenj z izdelavo jadrnic, saj razporeditev podpalubja in kokpita precej spominja na tiste v jadrnicah.

Trup oblikovno morda še najbolj spominja na plovila tipa trawler. Je precej visok, zlasti na premcu, proti sredini pa se rahlo spusti. V osnovni opremi je na voljo v beli barvi, lahko pa si omislimo tudi drugačne barve trupa. Na obeh straneh so v trupu vzdolžna okna, pri katerih lahko izbiramo ali hočemo, da jih lahko odpremo ali pa so le za razgled.

Paluba je oblikovana tako, da je na premcu veliko ravne površine, na palubi pa je do vetrobranskega stekla površina, ki jo lahko prekrijemo z blazinami in tja posadimo ljubitelje nastavljanja soncu.

Escape z električnim pogonom torej ni primeren za križarjenje po Jadranu, pa še cena z osnovno opremo znaša toliko, kot cena z močnejšim dizelskim motorjem in veliko dodatne opreme. To je 106.000 € + DDV. Sicer je escape dosegljiv že za 70.700 € + DDV, a je seznam standardne opreme zelo skromen in je za osnovne stvari, kot so hladilnik, električni sidrni vitel in še kaj, treba rezervirati še nekaj tisočakov, če želimo, da je barka dovolj dobro opremljena za nekajdnevni ali tedenski dopust.

Escape 1050 ima precej adutov. Največja sta vsekakor prostornost in nizki stroški vzdrževanja. Na desetih in pol metrih nudi veliko udobja, možnost treh kabin in veliko skladiščnih prostorov.

Je motorna barka, za katero bomo s solidno opremo odšteli okoli 100.000 € ali morda celo nekaj manj. Kar se pa tiče vzdrževanja, pa si jo lahko privošči družina s povprečnim proračunom, saj je motor majhen, kot na jadrnicah, pri katerih je treba računati še na menjavo jader na nekaj let. Tu tega stroška ni in ostane samo strošek marine in dvig enkrat letno.