Deljenje prevoza po morju preko aplikacije Wayv

Deljenje prevoza po morju preko aplikacije Wayv

Val 244
AVTOR Borut Maraž
FOTO Borut Maraž

Če bo šlo vse po planih, bomo prihodnje leto lahko najeli pomorski prevoz po slovenskem morju kar preko spletne aplikacije. Kdor si bo zaželel prevoza z barčico na primer od Kopra do Strunjana, bo lahko v aplikaciji Wayv pregledal ponudbo in izbral plovilo oz. ponudnika in se popeljal. Na drugi strani pa bo lastnik plovila, ki ima registrirano podjetje, lahko ponudil prevoz potnikom, ko se bo odpravljal na kopanje, ribarjenje ali se vračal v svoj pristan.

Aplikacija bo namenjena tudi tistim, ki plovila uporabljajo v profesionalne namene. Tako na primer ribiči, pa tudi lastniki plovil za dnevne izlete bodo lahko po opravljenem primarnem delu, na poti v domače pristanišče, naredili postanek in pobrali potnike, prijavljene preko aplikacije Wayv, ter si tako zagotovili dodaten zaslužek na račun »praznih navtičnih milj«.

Za postavitev in vzdrževanje aplikacijske platforme, s katero bo mogoče iskati in ponujati morske prevoze, bo poskrbelo podjetje Emigma d.o.o. Ta ima v projektu tudi vodilno partnersko vlogo. Sistem so zasnovali po vzoru kopenskega sistema prevozov Uber. Vsa komunikacija in plačila bodo potekali preko aplikacije, kar bo omogočalo uporabnikom usklajevanje morskih prevozov na slovenski obali, hiter pregled ponudbe in povpraševanja ter preprost način rezervacije in plačil storitve. Aplikacija bo enostavna za uporabo. Ponudila bo prevoznike v bližini, ceno prevoza, čas potovanja do lokacije, oceno prevoznika. Ko bo uporabnik izbral prevoznika in potrdil prevoz, bo na podlagi vnesenih podatkov formuliran seznam potnikov, ki bo avtomatsko prenesen na Upravo za pomorstvo. Ko se bo prevoz opravil, bo prevoznik potrdil, da je prevoz zaključen in se bo bremenila plačilna kartica…

Več si lahko preberete v novembrski izdaji revije Val navtika 244.