Defi 2010

Defi 2010

Val 150
AVTOR Tine Slabe
FOTO Tine Slabe

Minuli konec tedna smo v koprski Žusterni dokončno preklopili na poletje. Teden prej pa sem se udeležil največje windsrfarske regate vseh časov. Lahko bi jo poimenovali tudi windsrfarska Barcolana, toda v resnici se imenuje Le Defi.

Za menoj je nekaj zelo napornih dni, saj sem v dveh tednih prevozil skoraj 5.000 km. Vse se je začelo s potjo do Celovca, kjer sem imel razgovor za sponzorsko sodelovanje, ki sem ga uspešno zaključil. Že naslednji dan pa sem odrinil proti Anconi, prišlo je namreč do težav z izdelavo in pošiljko novih jader za tekmovanja, pa tudi prodaja je zamujala, in tako mi ni preostalo drugega, kot da se odpeljem ponje v tovarno. Naslednje jutro sem že navsezgodaj naložil avto ter se odpravil proti osnovni šoli, kjer smo s šolo jadranja na deski Windsurfpoint.si imeli predstavitev jadranja na deski za šolsko populacijo. Zadali smo si namreč, da bomo po osnovnih šolah na zanimiv način predstavili ta šport in tako ponudili mladim možno aktivnost, ki jo lahko izvajajo med poletnimi počitnicami. S tovrstnimi aktivnostmi pa tudi sam želim jadranje na deski predstaviti širši množici. Takoj po predstavitvi sem se ponovno usedel za volan in začel dolgo pot do Gruissana, mesteca blizu špansko-francoske meje. Za dodatek me je po 100 m ustavil še mož postave in mi za popotnico dal plačilni nalog, kajti nisem se še uspel privezati.

Po trinajstih urah vožnje sem le prispel, se za nekaj ur ulegel in že se je bilo potrebno pripraviti na tekmovanje. Prvič v zgodovini se je na enem mestu zbralo kar 1.000 tekmovalcev. Defi wind je tekmovanje s tradicijo, saj ga izvajajo že od leta 2000. Vsako leto pa povečujejo možno število prijavljenih. Tako je bilo leta 2002 lahko prijavljenih največ 200 tekmovalcev, leto pozneje 300 in tako naprej vse do magičnih 1.000 tekmovalcev. Sam sem se tekmovanja udeležil prvič. Vetrovna napoved je bila odlična, lokalni veter tramontana je pihal že ob mojem prihodu in vse štiri dni se je le še krepil.

Po registraciji tekmovalcev sem se takoj lotil nastavitev novih jader, saj je bila zgodaj popoldne že napovedana prva regata. Šele na prvem sestanku tekmovalcev sem se začel zavedati, kako številna je udeležba! Kaj kmalu je glavni sodnik naznanil signal, ki je pomenil, da je do štarta še 60 minut. Porodilo se mi je več vprašanj, a najpomembnejše je, kje naj štartam. V 20 vozlih vetra sem se odločil za jadro Challenger Aero+ 7,8 m2 in 112-litrsko desko RRD X-fire. Problem je namreč v tem, da je trasa tekmovanja dolga okoli 40 km, za kar pa tekmovalci porabimo okoli 45 minut in v tem času se lahko veter drastično spremeni, zato je izbira opreme ključnega pomena. Zanesljivo pa mi ni pripomoglo dejstvo, da sem bil v Gruissanu prvič.