December na odprtem morju

December na odprtem morju

AVTOR Robert Renninger

Zima je zame na morju najlepši letni čas. S tem ne mislim zaradi mraza, ledu po barki, velikih valov. Pridejo dnevi, ki so toplejši, morje mirno, nikjer nobene barke, le jaz in morje ter zrak okoli nas. Še kakšen dober prijatelj, ki zna biti prilagodljiv, ki zna in ve kako pozimi na morju, ko tišina pomeni več kot sto besed, ko vemo zakaj smo tukaj, pa ulovili ali ne ulovili ribo, skoraj vseeno, pomembno je čutiti vsak vzdihljaj morja v vsej njegovi veličini. To so globoki občutki, ki nimajo veze s poletjem in brnenjem motorjev na vsakih 200 metrov, kjer skoraj nimaš več kotička zase. Pozimi se čas ustavi in prilagodi na sto let nazaj. Tako očitno občuti tudi riba, saj je v zimskem obdobju najdemo veliko več. Zagotovo se več hrani, saj si mora narediti zaloge maščobe za zelo hladno morje januarja in februarja, vendar menim, da se približa obali tudi zato, ker se počuti varnejše pred ljudmi.
Danes sem nekaj ur preživel v priljubljenem ribiškem »kafiču« v Medulinu, naši Mižeriji, in debatiral z Nevenom, ki je visoko v vrhu ribiškega »ceha« Hrvaške. Ob dobri dišeči kavi sva skupaj z družbo različnih pogledov okoliških ribičev debatirala o prihodnosti ribjega fonda hrvaškega morja. Da, seveda ima vsak svoj pogled na to, kako bi moralo biti, jaz vsekakor zagovarjam dejstvo, da bi moral biti ribolov omejen na 8 mesecev letno, 4 mesece pa bi moralo morje in prebivalci le-tega počivati. Pozimi se večina morskega prebivalstva drsti, zbira v jate, tako pa so občutljivejši in manj pozorni na ribiče. V nadaljevanju je zaradi večjih količin ulova in mrtve turistične sezone cena zelo nizka. Kaj je torej bolje, uloviti veliko več in to prodati po zelo nizki ceni ali obratno?
Zato bi bilo bolje, če bi bilo pozimi dovoljeno loviti le rekreativno oziroma strogo omejeno na količine, ki so tržišču zadovoljive. Če na široko odprem debato, pišem o tem, da sta ta mesec dve plivarici ulovili več kot 50 ton orade, ki se zbira v jato za drstenje, in škoda naše energije v pogovoru o vprašanju zakaj izginja ribji fond, zakaj poleti ne vidimo več orade, večje od 20 dag, ko se kopamo na prelepih hrvaških otokih. Od česa bodo živele generacije za nami? …

Več si lahko preberete v 225. št. revije Val navtika.