Intervju – Dean Barker

Intervju – Dean Barker

Val 237
AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO Julijan Višnjevec, Studio Martinez

Novozelandski jadralec Dean Barker se je letos moral posloviti od svojih obveznosti v razredu RC 44 in TP 52 ter se resno lotiti projekta Pokala Amerike z novo ameriško ekipo American Magic iz newyorškega kluba. Čeprav je trenutno srebrni čajnik v novozelandskih rokah, je Deana Barkerja bolj kot vse njegove zmage zaznamoval poraz proti ameriški ekipi na Pokalu Amerike leta 2013. Kot pravi športnik se je iz te izkušnje predvsem veliko naučil, dala pa mu je tudi zagona za soočanje z novimi izzivi. A očitno je prav ta usoda hotela, da se je za potrebe in po pravilih o bivanju v državi, za katero bo nastopal na prihodnjem Pokalu Amerike z družino – poročen je z nekdanjo reprezentantko Nove Zelandije v hokeju na travi Mandy Smith, s katero imata tri hčerke in enega sinčka, preselil v Združene države Amerike.

Glede na to, da ste rojeni na Novi Zelandiji se mi kar samo ponuja vprašanje o vaših začetkih, saj je splošno znano, da je jadranje med mladimi izjemno priljubljen šport. Kako se spominjate svojih začetkov?

DB: Na optimistu sem začel jadrati pri desetih letih. Moja prva izkušnja na morju pa ni bila ravno prijetna. V zelo močnem vetru sem ostal na morju sam in nemočen, zato so me prišli iskat s trenerskim čolnom in me odvlekli v pristan. Pozneje sem začel v jadranju uživati in že po enem letu sem presedlal na P-class (op. a.: P-class je izredno razširjen razred majhnega dingija na Novi Zelandiji, priljubljen je za trening mladih jadralcev). Veliko talentiranih jadralcev z Nove Zelandije, kot sta na primer Russell Coutts in Chris Nicholson, se je naučilo jadrati v tem razredu. Nova Zelandija je majhna država in obkrožena z morjem, zato je nekako naravno, da se kot otroci srečamo z vodnimi športi in sam sem izbral jadranje, v katerega sem se kmalu zaljubil.

Ali bi danes ponovili to pot ali bi morda zamenjali za kakšen drug šport?

DB: Ne, ničesar ne bi spremenil. To je zelo lep šport, preko katerega sem spoznal veliko lepih krajev po svetu in jadral z veliko različnimi ljudmi…

Več si lahko preberete v novi  izdaji številke Val navtika 237.