De Drait advantage 38

De Drait advantage 38

Val 137

Tradicionalni Nizozemec

AVTOR Mitko Ivanovski
FOTO Matija klemenc

Počasnejša plovba je vedno bolj priljubljena – čas izkoristimo za uživanje v plovbi in pri tem ne »obremenjujemo« naše denarnice. De drait smo že preizkusili v njihovih domačih vodah na Nizozemskem, toda tokrat smo advantage 38 preverili, kako se obnaša v naših vodah.

Nizozemska je navtična dežela od A do Ž. Če hočete kupiti 90-metrsko jadrnico, greste k Royal Huismanu, če hočete nabaviti 86-metrsko jahto s plinskimi turbinami, pa greste k Feadshipsu. Tu so še motorne jahte vseh dolžin in morda najbolj znan izdelek nizozemskih ladjedelničarjev – jeklena plovila za plovbo po mnogoštevilnih rekah in kanalih. To filozofijo so marljivi Nizozemci izpilili do kraja in jo sčasoma ponudili tudi morskim ljubiteljem plovbe.

Navtični trg je bil vedno bolj zahteven tudi do teh izdelovalcev in je zahteval svoje. Od povsem tradicionalnih oblik in predvsem navad teh navtikov so ti izdelovalci počasi »okupirali« tudi morje. Na roko jim je šlo tudi spoznanje mnogih, da hitrost ni najbolj pomembna stvar na svetu – bolj pomembna sta zabava in užitek, ki ga nudita plovba in življenje na morju. V to kategorijo sodi de drait. Spomladi smo jih obiskali v njihovem rojstnem kraju Drachten, kjer smo pluli z modelom advantage 42 in si ogledali ladjedelnico ter spoznali miselnost in filozofijo družine Bloemhof. Tokrat se nam je ponudila priložnost preizkusiti enega bolj priljubljenih modelov v naših, domačih vodah.

Če ste ljubitelj počasnejše, udobne, zelo ekonomične in zabavne plovbe, je de drait advantage 38 za vas. Pri tem morate znati tudi uživati v plovbi v dvoje ali z gostujočim parom in nič razmišljati o porabi goriva, kar je danes zelo dobrodošlo. Meni je to tudi zelo všeč, a izbral bi dvokabinsko različico z velikim zakonskim ležiščem v krmi.