David proti Goljatu

David proti Goljatu

Val 147
AVTOR Dejan Ogrinec
FOTO arhiv l'Hydroptere, arhiv J. P. in D. O.

V novembru lanskega leta je bilo v zalivu pri afriškem kraju Luderitz precej vroče. Kraj podiranja hitrostnih rekordov z malimi plovili že od leta 2007 dalje, je tudi tokrat gostil obisk najboljših (najhitrejših) kajtarjev z vsega sveta. Pod napetimi kajt padali so fanatiki drveli na malih deskah v velikosti mestnega skejta, pod katerimi so se kapljice zaradi visokih doseženih hitrosti sproti spreminjale v pršec; pa še tega je močan veter sproti odnašal. In med 31 tekmovalci, ali lepše rečeno naskakovalci na hitrostne rekorde (ne gre za tekmovanje), je bil zopet naš Jernej Privšek. In letos je vnovič postavil oziroma popravil državni hitrostni rekord na vodi s pogonom na veter.

Pa tu še ni konec zgodbe. Hitrosti, ki so jih dosegali najboljši kajtarji, so presegale tudi magičnih 100 km/h in so samo še »za en frklc« počasnejši, kot je trenutni rekord za pogon na veter. Le-tega ima trdno v rokah morski bolid – posebni trimaran na krilcih, L`Hydroptere, toda z eno veliko razliko. L`Hydroptere potrebuje na morju posebne pogoje, to je pravi kot vetra, pravo hitrost vetra in v njegov razvojni projekt je vložena neznana finančna vsota (podatek se skriva tudi zato, ker so vsote že nekam nezdravo visoke glede na trenutno recesijo). Kajtarji pa samo z močjo telesa in svojo predrznostjo ter z doma izdelanimi deskami, ki držijo stik z vodo preko nekaj centimetrov širine in decimetrov dolžine, zaostajajo za bore 0,38 navtične milje. Fascinacija torej že v osnovni zgodbi: neenakovreden boj Davida proti Goljatu.

Dne 8. novembra 2009 je Alain Thébault (in njegova desetčlanska posadka) končno dobil potrdilo, da je l`Hydroptère definitivno najhitrejši čoln na planetu, saj so dosegli med vožnjo na eno navtično miljo hitrost več kot 50 vozlov. Rekord so dosegli 4. septembra, in sicer 51,36 navtičnih milj na dolžini več kot 500 metrov in 48,74 navtičnih milj na razdalji ena navtična milja. Tako si je l`Hydroptère prislužil dokončni vpis s povprečno hitrostjo 50,17 navtične milje. Do takrat so vsi trdili, da bo dotedanji rekord srfarja Bjorna Dunkerbecka s hitrostjo 41,14, doseženega leta 2007, težko preseči s katerim drugim plovilom. Na zadnji dan uradnega roka WSSRC, s 30 vozli na severozahodni veter, so Alain Thébault in njegova posadka Jean-Mathieu Pupoljak, Anders Bringdal, François Cazala, Damien Colegrave, Stéphane Dyen, Matt Hodgson, Jérémie Lagarrigue, Pierre Tocny, Pierre Trémouille in Jacques Vincent izkoristili dane pogoje in končali svojo hitrostno kampanjo v Sredozemlju v velikem slogu.