Dan vrtnic in zdravih okusov

Dan vrtnic in zdravih okusov

  AVTOR Turistično združenje Portorož g.i.z.
  FOTO Turistično združenje Portorož g.i.z.

  Cvetje, glasba in vrhunska kulinarika bodo zaokrožili peti praznik, namenjen Vrtnici Portorož.

  Konec maja bo Portorož zaživel v znamenju oranžne vrtnice. Na odru bo kuhala slovenska kuharska zvezda številka ena Ana Roš, zvečer pa bo nastopila Marina Mårtensson. Vrhunsko kulinarično doživetje na portoroški plaži ˗ večerja na pomolu.

  Portorož je maja zacvetel v oranžnih odtenkih in letos bo že petič zapored potekal praznik, namenjen Vrtnici Portorož. Dan vrtnic in zdravih okusov bo predstavil glavne portoroške adute: kulinariko in zdravo življenje. V nedeljo, 29. maja, se bodo v portoroškem rožnem vrtu predstavljali ponudniki zdrave kulinarike, znani slovenski kuharji in kulinarični blogerji. Največ pozornosti bo gotovo požela naša največja mojstrica, ki se uvršča tudi med najboljše na svetu. Na odru bomo namreč kuhali skupaj z Ano Roš. Seveda pa ne bodo manjkali tudi ponudniki cvetja in vrtnice Portorož, otroci se bodo lahko udeležili ustvarjalnih delavnic, organiziran pa bo tudi voden ogled portoroških parkov.

  Na ta dan bodo v portoroški rožni vrt posadili Vrtnico slavnih. Vsako leto vrtnico z registriranim imenom Portorož v portoroški rožni vrt posadi ena znana oseba. Do sedaj je ta čast pripadla primorski pevki in slovenski predstavnici na Evroviziji Tinkari Kovač in predsedniku Republike Slovenije g. Borutu Pahorju. Prvi pa je vrtnico posadil župan občine Piran Peter Bossman ob praznovanju Svetovnega dneva turizma, septembra 2011. Letos bo Vrtnico slavnih posadil slovenski pilot, alpinist, fotograf in avanturist Matevž Lenarčič, ki je pred kratkim z ultralahkim letalom Dynamic WT 9 v okviru projekta GreenLight WorldFlight poletel okoli sveta. Na poti je meril koncentracije črnega ogljika v zraku, 42.000 km dolgo pot pa je pričel in končal na portoroškem letališču.

  Proti večeru se bo po portoroškem rožnem vrtu razlegala glasba, nastopila bo simpatična Marina Mårtensson. Dneva pa s tem še ne bo konec, zaključil se bo v velikem slogu, z novostjo portoroške turistične ponudbe Večerjo na pomolu. Svoje spretnosti bodo združili kuharski mojstri iz gostilne Tomi, restavracije Rizibizi, gostilne Nonna Torca, hotelov Lifeclass in hotela Kempinski Palace Portorož. Večerje, ki bodo čez poletje organizirane vsako zadnjo nedeljo v mesecu, bodo navdušile tudi najzahtevnejše sladokusce, z edinstvenim ambientom pa bodo očarale vse ljubitelje lepega in tako poskrbele za nepozabno doživetje.

  Vrtnica Portorož
  Turistično združenje Portorož je leta 2012 registriralo vrtnico z imenom Portorož. Žlahtnitelj vrtnice Portorož je Thomas Proll iz nemške žlahtniteljske hiše Kordes. Gre za eno največjih in najbolj znanih evropskih podjetij na tem področju. Vsako leto naredijo približno 400.000 poskusov, iz česar pa nastane le šest ali sedem novih sort vrtnic, primernih za sajenje.

  www.portoroz.si