Dan turizma z letalskim šovom, brezplačnimi ogledi Pirana in izletom v piransko zaledje

Dan turizma z letalskim šovom, brezplačnimi ogledi Pirana in izletom v piransko zaledje

AVTOR Lea Šuligoj, Elena Šverko
FOTO Turistično združenje Portorož

Svetovni dan turizma bodo v Portorožu in Piranu obeležili s slavnostno podelitvijo Grba odličnosti v turizmu, z dnevom odprtih vrat letališča Portorož, brezplačnimi ogledi Pirana in piranskega zaledja ter drugimi spremljevalnimi dogodki.

Letošnji dan turizma, ki ga prireja Turistično združenje Portorož (TZP) v sodelovanju z Aerodromom Portorož in drugimi partnerji, prinaša bogat in zanimiv program za vse okuse.

V soboto, 28. septembra, bo od 9. ure dalje potekal dan odprtih vrat letališča Portorož. Letošnja rdeča nit dogodka bo osebni stik z upravljalci in uporabniki letališča. Obiskovalci bodo lahko spoznali delovanje letaliških služb, aktivno sodelovali s piloti in zaposlenimi letališča Portorož. Popeljali jih bodo skozi postaje letaliških služb, kjer se bodo lahko prelevili v letališke delavce in se preizkusili v simulaciji parkiranja helikopterja in letala ter si med drugim ogledali vozila Follow me, ki jih uporabljajo za parkiranje letal. Razstavljena bodo letala, kjer se bo mogoče fotografirati. Na ogled bodo gasilska vozila in oprema, predstavila se bo gasilska enota in omogočila vstop v kabino gasilskih vozil. Za najmlajše organizatorji pripravljajo še gasilski in vojaški poligon, padalsko piramido, prikaz dela policistov ter finančnih preiskovalcev s službenimi psi. Na stojnicah pa se bodo predstavili lokalni ponudniki s pestro ponudbo domačih izdelkov.

Ob 10.00 bo organiziran brezplačen voden avtobusni izlet v piransko zaledje z degustacijami, ki bo trajal vse do 14.00. Zbirno mesto bo na letališču, udeleženci si bodo ogledali Padno, Novo vas, Sv. Peter in Vinsko klet Mahnič v Dragonji. Prijave sprejemajo do petka, 27. septembra, v TIC Portorož na naslov ticpo@portoroz.si ali po telefonu na 05 674 22 20. V soboto bosta ob 10. in 15. uri organizirani tudi brezplačni vodenji po Piranu. Zbirno mesto bo pred TIC Piran. Predhodne prijave niso potrebne.

Od 12.00 do 14.00 bo na letališču potekal Mini air show.

Podelitev Grba odličnosti v turizmu 2019, priznanja za vrhunske rezultate, ki so pomembno prispevali k razvoju turistične dejavnosti in prepoznavnosti občine Piran kot ene najodličnejših turističnih destinacij v Sloveniji, bo ob 14.00 na letališču Portorož podelil župan Občine Piran Đenio Zadković. Letošnje priznanje prejme Janez Maček za dolgoletno uspešno udejstvovanje v turizmu in vodenje agencije Atlas Express, d.o.o., za razvoj in promocijo butičnih ter trajnostno naravnanih turističnih produktov, ki temeljijo na lokalni tradiciji in kulturi ter pomembno pripomorejo k prepoznavnosti ne le destinacije Portorož & Piran in njenega zaledja, temveč tudi celotne obalne regije. Za glasbeno vzdušje bo poskrbela skupina Teo Collori Trio.

Turistično združenje Portorož, g. i. z.

Letak_Dan turizma in Dan odprtih vrat Letališča Portorož