Dan Poljšak

Dan Poljšak

Val 183

Intervju

AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO Julijan Višnjevec

Še nikoli nisem spoznal 16-letnika, ki bi se mu ob pogovoru o starodobnih jadrnicah, o izdelavi lesenih bark tako svetile oči…

Kdaj si izdelal svoje prvo plovilo?

Katero in zakaj si se odločil prav zanj?

DP: Svojo prvo barko sem izdelal -sicer z očetovo pomočjo – pri 12 letih in jo poimenoval Škrga. To je 4,5 metra dolga jadrnica s plastičnim trupom; vsa druga vgrajena oprema pa je izdelana iz lesa….

Povej nam nekaj več o projektu Cassiopea? Kaj sploh to pomeni in kdo te še podpira pri njem?

DP: Trenutno izdelujemo leseno barko z imenom Cassiopea. Ime je dobila po ozvezdju in je povezano z zvezdo severnico.

Projekt se je začel z ugotovitvijo, da je Škrga premajhna. V štirih letih sem zrasel in prerasel jadrnico, obenem pa je zrasla tudi želja po novi in predvsem bolj primerni za plovbo. Naj omenim, da je bila prvi podpornik, ki je videla v tem projektu nekaj dobrega, Gimnazija, elektro in pomorska šola. Doumeli so, da si takšen projekt zasluži podporo in me tudi finančno podprli tako, da so kupili les za izdelavo plovila. Veliko je pomagala tudi marina Portorož in mi omogočila prostor v hangarju – prav tukaj, kjer se trenutno nahajamo. Podjetje Seaway je obljubilo pokroviteljstvo v smislu nabave agregata ali določenih sklopov opreme. Tukaj je še nekaj manjših podjetij, ki so prispevala k nakupu orodja ter raznega drobnega materiala.

Ali imaš še kakšen drug hobi?

DP: Lahko bi rekel, da je to moj hobi, pa vendarle sem se v preteklosti ukvarjal tudi z modelarstvom in slikanjem na platno….

Več si lahko preberete v 183. številki revije Val!