Damor 900 furia

Damor 900 furia

Val 161

Udobje in varnost

AVTOR Matija Klemenc
FOTO Matija Klemenc

Ljubljansko podjetje Expocomm je v navtičnem svetu znano po vgradnih motorjih znamke Lombardini, propelerjih Michigan in drugi opremi za plovila, specializirali pa so se tudi za hrvaška plovila. V njihovem naboru najdemo znamke Grašo, Šibenik, Betina in Damor. Slednji je morda poleg Graša še najbolj poznan na našem trgu, Betino bomo kmalu spoznali, pa tudi ponovni test prenovljenega in izboljšanega šibenika 800 se nam tudi obeta.

Tik pred tiskom pričujočega Vala smo se podali v Dalmacijo, v Kaštelo, kjer smo preizkusili damor 900 furia. Barka sicer ni novost, a je do sedaj še nismo predstavili, zato ji bomo namenili naslednjih nekaj strani.

900 furia je trenutno največje plovilo, ki ga izdelujejo v ladjedelnici Damor, oblikovno pa se zlasti pri trupu zgleduje po italijanski Calafuriah, ki so znane po varnosti in zanesljivosti. Glavne značilnosti so predvsem oster premec, s katerim mehko prehaja valove, in spojlerji na krmnem delu, ki pripomorejo k prečni stabilnosti in podaljšajo vodno črto.

Kakovost izdelave hrvaških plovil za prosti čas je v zadnjih nekaj letih močno zrasla in damor ni tu nobena izjema. Pri njihovem največjem modelu nas je navdušila prostornost zlasti v kokpitu, saj je tako barka zelo primerna za družinsko jahtico, saj nudi vse potrebno udobje, ali pa za resnejše ribiške big game navdušence, ki si jo lahko po mili volji opremijo z najzahtevnejšo opremo. Skratka, dobro izdelana večnamenska barčica!