Damor 800

Damor 800

Val 144

Fjaka

AVTOR Matija Klemenc
FOTO Matija Klemenc

Hrvaški izdelovalci plovil sledijo potrebam in zahtevam, ki so značilne za to področje. Eden izmed teh izdelovalcev je vsekakor Damor, ki je na lanskem sejmu v Izoli navdušil z damorjem 800 – fjako.

Damor 800 je druga največja predstavnica flote dalmatinske ladjedelnice Damor d.o.o.

Gre za polizpodrivno barko, ki doseže največjo hitrost 24 vozlov (44,5 km/h), po svoji zasnovi pa je posrečena kombinacija delovnega plovila in barke za oddih.

Oblikovno sledi začrtani smeri ladjedelnice in cilja predvsem na praktičnost in dobre plovne lastnosti, zato nastopačem to barko odsvetujemo.

Fjaka se namreč ponaša z drugimi prednostmi – ena so zagotovo plovne lastnosti. Pri polizpodrivnem načinu plovbe si lahko upamo z njo podati v zelo zahtevne razmere, saj se s pobesnelim morjem dobro bori, nadgradnja pa ščiti posadko pred zalivanjem morja preko palube.

Damor 800 fjaka, kot rečeno, ni namenjena nastopačem, ampak navtikom, ki vedo, kaj hočejo in potrebujejo zanesljivo barko, ki jim bo služila tako za, denimo, big game ribolov kot tudi za družinski oddih in hkrati ne bo predstavljala pretiranega finančnega bremena.