Croatia Boat Show

Croatia Boat Show

Val 238
AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO Julijan Višnjevec

Med 11. in 15. aprilom se je zahodna obala Splita spremenila v navtično prestolnico. Nekdaj po velikosti šesti največji sejem na svetu je lani, ob jubilejni 20. izdaji, doživel svojevrstno renesanso, ko je na vrh organizacije ponovno stopil Vicenco Blagaić. Število razstavljavcev se je čez noč podvojilo, česar pa ne bi mogel več trditi za letošnjo 21. ponovitev razstave, ki se kljub odsotnosti manjših plovil vse bolj spogleduje z jahtami. Zakaj letos nismo videli nekaterih pomembni blagovnih znamk na Hrvaškem, ni povsem jasno. Ali so ladjedelnice propadle ali niso dosegli dogovora z organizatorjem bo ostalo za vedno zavito v tančico. Povsem nov pogled na razstavni prostor in kuliso mesta Split pa se je tokrat odpiral s platforme v velikosti 92 x 28 metrov oziroma površine 2.600 m², ki je delovala kot Yacht Club in predstavljala prostor za poslovne ter družabne dogodke.

Zahodna obala splitske luke je sicer odlično sprehajališče in lepa lokacija za kavarne z edinstvenim pogledom, ki ga ne ponuja niti slovita splitska riva, a je za izvedbo razstavnih prostorov potrebno vse priveze dobesedno zgraditi. Za kakovostni ogled in nasploh dostop do plovil je potrebno vse skupaj povezati s plavajočimi pomoli, sicer bi bila plovila privezana dokaj suhoparno le na visok pomol. Svoj doprinos k razgibani postavitvi razstave je prispevala tudi ogromna zasidrana visoka platforma, ki je na sebi nosila botanični vrt, imenovan Botanic Terrace Show. Na njej so bile številne prireditve in zabavni program, ki so dodobra začinili celotno dogajanje in pomagali pri prebujanju Splita iz zimskega spanca.

Mednarodna navtična razstava v Splitu je privabila 300 razstavljavcev iz 25 držav, ki so postavili na ogled okoli 150 plovil. Novosti bi lahko prešteli na prste ene roke. Obdobje predstavitev novosti se je namreč zaključilo z navtično razstavo v Düsseldorfu, zato je čas do poletja rezerviran za zamudnike.

Več o novostih in zanimivostih sejma si lahko preberete v aprilski izdaji revije Val navtika.