Croatia boat show 2011

Croatia boat show 2011

Val 159

Navtični sejem

AVTOR Mitko Ivanovski
FOTO Mitko Ivanovski

13. repriza navtičnega sejma v dalmatinski prestolnici je pokazala povsem drugačen obraz kot običajno. Vrnili so se na izhodiščno lokacijo pred luško kapitanijo, kot pred petimi leti. Manj kot 70 razstavljenih plovil, apatija, zaskrbljenost organizatorjev in nejevolja razstavljalcev so lastnosti letošnjega CBS-a. Ferretti in njegov zastopnik Mennyacht so ga rešili pred popolnim polomom.

Navtične sejme obiskujem že več kot 15 let, ampak česa takšnega že dolgo nisem doživel. Splitski sejem spremljam od samega začetka, ko je še bil v delu splitske luke pred luško kapitanijo in obisk letošnjega sejma je bilo pravo razočaranje. Kaj se je zgodilo? Marsikaj! Težko mi gredo besede na papir ob spominu na leto 2006, 2007 in 2008, ko so v Splitu blesteli in se napihovali. Predstavljali so se kot navtični sejem med desetimi največjimi na svetu. Kje so časi, ko je bilo polno tudi preostalo splitsko pristanišče, ko smo si ogledovali stotine plovil, od 5-metrskih pa do 40-metrskih sunseekerjev in podobno.

Od tega ni ostalo nič! Splitski sejem je postal lokalni mestni sejem! Mnogi so pravzaprav ta scenarij tudi napovedovali. Sejem in njegovi organizatorji so preprosto izgubili kompas in zdrav razum. Izgubili so politično ozadje nekdanjega predsednika vlade, lokalne zdrahe mesta Split in novi župan so prispevali svoje. Ne nazadnje pa je tu še gospodarska kriza, ki je udarila povsod. Hrvaška navtična industrija, z redkimi izjemami, je na tleh, posel s prodajo plovil je popolnoma zastal, dober vtis puščajo le marine in navtični gostje iz tujine.

Organizatorji so zbrali okoli 70 plovil, manjkali so skoraj vsi pomembni razstavljalci, z izjemo Ferrettija, ki je ponudil na ogled 11 motornih jaht in popravil sicer zelo klavrn vtis. Manjkal je Sunseekerjev zastopnik Spectator Solis s svojo značilno trinadstropno razstavno hišo, manjkali so skoraj vsi hrvaški izdelovalci in obiskovalcev je bilo malo. Kot da niso imeli organizatorji dovolj skrbi, je za nejevoljo poskrbela še hrvaška oblast in njeni organi. Vsi razstavljalci so morali imeti delovno delovanje za delo na Hrvaškem, carina in tržna inšpekcija je natančno pregledovala vse dokumente. Tudi tako značilne ljubeznivosti organizatorjev ni več, saj so celo novinarjem v press centru grenili življenje in delo.