Črnorepka ali ušata

Črnorepka ali ušata

Val 133

Riba

AVTOR Vojko Mitrovič
FOTO Vojko Mitrovič

Črnorepke se, podobno kot večina navtikov, v bližini morske gladine pojavljajo od pomladi do pozne jeseni. Najti jih je mogoče ob naseljih, pristaniščih in marinah, v samotnih zalivih in tudi ob tudi najbolj oddaljenih otokih. So prebrisane lepotice, ki jih lahko vidimo povsod, a jih je kljub temu težko ujeti.

Črnorepka ali ušata, kot ji pravijo domačini v slovenskem in hrvaškem primorju, je dobila ime po belo obrobljeni črni pegi na korenu repa. Ime ušata pa izvira iz italijanskega naziva occhiata, ki pa ga je ribica dobila zaradi velikih oči. Črnorepka živi po vsem Sredozemlju, zato si poglejmo, kako jo imenujejo v vodah, kjer ribica plava. Hrvati ji pravijo tudi oćada, crnorep, češalj, ušatka, ušetka, čarnorep, ušati crnorep, Grki melanuri, Turki melanurya, Francozi oblada, Portugalci pa dobradiça. Ribica plava tudi v nemških vodah, kjer jo lovijo pod imenom brandbrasse, Angleži ji pravijo saddled bream, Islandci pa oflatunger. Znanstveniki v vseh deželah pa jo po latinsko kličejo oblada melanura. Črnorepka sodi v družino Sparidae, torej so njeni najbližji sorodniki špari, fratri in pici. Podobna je predvsem navadnemu šparu, zato ju tudi precej ljudi zamenjuje. Črnorepka ima za razliko od špara bolj podolgovato telo, ki pa je kljub temu ovalno. Po hrbtu je kovinsko modre barve, po trebuščku pa je srebrne do srebrno bele barve. Na sploščenih bokih je srebrno modrikasta, vzdolž bokov pa potekajo za odtenek temnejše proge. Črnorepka ima majhno glavo z velikimi očmi in majhna usta z nekoliko štrlečo spodnjo čeljustjo. V ustih ima štiri vrste precej ostrih zobkov. Prijatelj trdi, da je podobna njegovi tašči, le da je manjša. Črnorepke v Jadranu zrastejo do 30 centimetrov in do 60 dekagramov, njena povprečna velikost ob ulovu pa je okoli 10 dekagramov. Ob tem je treba upoštevati, da se črnorepke, krajše od 15 cm, smatrajo kot nedorasle ribe. Drstijo se v juniju in prvi polovici julija.

Črnorepka ne sodi med prvovrstne ribe. Njeno meso je belo in mehko ter malce suho. Ima malce svojstven okus, ki pa še zdaleč ni slab. Prijatelj trdi, da je njegova ljubica prav takšna. Manjše črnorepke kuhamo v juhah ali brodetu, večje pa lahko pripravimo v loncu, na žaru ali v ponvi.