Črne lepotice RC44 prihodnji teden na svetovnem prvenstvu v Portorožu

Črne lepotice RC44 prihodnji teden na svetovnem prvenstvu v Portorožu

FOTO Nico Martinez, 44Cup
44 Cup 2022 World Championship Portoroz Pedro Martinez / Martinez Studio

Od torka, 11., do nedelje, 16. oktobra, bo Portorož ponovno gostil črne karbonske lepotice razreda RC44, ene najhitrejših enotrupnih jadrnic na svetu, ki jih je pred dobrimi petnajstimi leti na pobudo slovitega Sir Russella Couttsa oblikoval naš Andrej Justin. Gre za četrto regato letošnje sezone, štela pa bo tudi kot svetovno prvenstvo razreda. Nastopila bo flota osmih jadrnic, navijali pa bomo lahko tudi za eno slovensko ter nekaj slovenskih jadralcev.

V Portorožu se bo ponovno zbrala smetana svetovnega jadranja. Jadrnice RC44 krmarijo premožni lastniki, na njih pa v ekipah jadrajo najboljši svetovni jadralci, med njimi tudi številni olimpijci, kot naša Mitja Margon in Tomaž Čopi, pa udeleženci Pokala Amerike, Volvo Ocean Racea, svetovni prvaki različnih razredov in drugi. Med slovitimi jadralskimi imeni bodo v Portorožu nastopili tudi Francesco Bruni, krmar Luna Rosse, Iain Percy, dvakratni olimpijski zmagovalec, ter Giles Scott, tudi dvakratni zlati olimpijec ter član ekipe Bena Ainslieja na Pokalu Amerike. 

Karavana vsako regatno sezono obišče pet različnih prizorišč; letos so odjadrali že tri regate – prvo na Lanzarotu, naslednjo v portugalskem Cascaisu in tretjo v švedskem Marstrandu. Pred nami je četrta, portoroška, od tukaj pa se bodo ekipe in njihove jadrnice podale še v Oman za zaključek sezone. Prihajajoča portoroška regata šteje tudi kot svetovno prvenstvo razreda, tokrat prvič organizirano pri nas. 

V pokalu 44Cup v letošnji sezoni nastopa devet jadrnic, tokrat jih bo zaradi bolezni v eni od ekip nastopilo osem, med njimi kar tri s slovenskimi jadralci na krovu. Dame imajo prednost – na francoskem Alephu jadra Lara Poljšak; na edini jadrnici, ki pluje pod slovensko zastavo in jo krmari slovenski lastnik, Ceeref Igorja Laha, jadra tudi njegov sin Tine Lah. V ekipi Team Nika, ki pluje pod zastavo Monaka, pa sta na krovu naša Mitja Margon in Iztok Knafelc, trener ekipe je Tomaž Čopi.

Vsak dan od četrtka dalje pričakujemo štiri regate, ki jih bo mogoče opazovati tudi iz portoroškega zaliva. Jadrnice bodo privezane v Marini Portorož in če bi koga premamila radovednost, kako se tako tehnološko zahtevne jadrnice sestavljajo, si tudi to lahko prihodnji teden ogledate v portoroški marini. Mladi člani JK Pirat bodo kopenskim ekipam pomagali pri sestavljanju jadrnic.

Portoroški JK Pirat je tudi lokalni organizator prvenstva, ki ga pripravlja skupaj z nosilcem, razredom RC44. Mitja Margon, predsednik JK Pirat in vodja organizacije: “Po intenzivnih prizadevanjih in na podlagi preteklih uspešno izpeljanih dogodkov, nam je razred RC44 končno zaupal tudi organizacijo svetovnega prvenstva tega prestižnega razreda. Veseli me, da smo pod streho JK Pirat združili znanje, organizacijske izkušnje in nenazadnje uspeli privabiti partnerje, ki s svojo prisotnostjo in podporo izkazujejo zaupanje temu izrednemu dogodku. Osebno sem ponosen, da se bo svetovna jadralska elita spet zbrala pri nas in upam, da bomo izpeljali celoten program, ki smo si ga zamislili. Zahvalil bi se za zaupanje vsem partnerjem in podpornikom ter povabil vse jadralske navdušence, da si ogledajo ta enkratni spektakel na morju. Potrudili se bomo, da regatno polje čim manj oddaljimo od obale.”

Po treh letošnjih regatah je v pokalnem vodstvu slovenska ekipa Ceeref, pred Charismo in ekipo Nike. A svetovno prvenstvo, čeprav šteje tudi za pokalne točke, je vendarle najpomembnejša regata sezone, naslov svetovnega prvaka pa velik prestiž. Ekipa Ceeref je bila svetovni prvak razreda že dvakrat, Team Nika pa kot edina med sodelujočimi ekipami kar trikrat. Aktualni svetovni prvak razreda in branilec naslova je britanska ekipa Team Aqua.

Regato vedno spremlja bogat kopenski program, letos vse jadralske navdušence v soboto zvečer vabimo na srečanje z jadralci in zabavo v restavraciji Bungalov na plaži v Portorožu, zabavali nas bodo Maja Keuc in HeaveniX.