Cranchi atlantique 43

Cranchi atlantique 43

Val 144

Manjkajoči člen

AVTOR Bruno Kuzmin
FOTO Bruno Kuzmin, Matija Klemenc

V ponudbi apeninske znamke, ki jo vodi Aldo Cranchi, predstavlja atlantique 43 manjkajoči člen, ki so ga ljubitelji jaht s krmarskim mostičkom dolgo pogrešali v modelnem naboru svetovno znane ladjedelnice. Razkorak med uvodno omenjenima sorodnicama je bil za marsikoga prevelik. Novi atlantique 43, ki smo ga lahko med drugim premierno videli na letošnji majski Internautici, odpira hkrati nov oziroma v smislu sloga in tehnike zelo moderen pogled na vse to, kar lahko ponuja družinsko naravnana jahta za dobrih 400.000 €.

Za zunanji videz slabih 14 oziroma sodeč po trupu 12 metrov dolge jahte bi lahko dejali, da sodi v razred modernih, a hkrati klasičnih, kjer gre za modo, ki zna ugajati tako gospodom v zrelih letih kot dejansko mlajšim ali zgolj mlajšim po srcu. Vse ključne poteze, ki definirajo zunanjo podobo krmarskega mostička in druge nadgradnje, delujejo uglajeno in dovolj samosvoje, da ni mogoče pisati o pretirani vsiljivosti. Boka sta dovolj dolga, da ne ustvarjata prenapihnjene podobe, ki bi spodjedala eleganco. Najnovejši cranchi prinaša hkrati nov pogled v smislu okenske zasnove, ki je opazno drugačna od tiste pri starejših bratih. Okna so večja in bolj zašiljena, česar ni mogoče spregledati. Všečno deluje stranski pogled na krmarski mostiček, kjer zamenjujeta klasičen radarski lok dva stranska nosilca za navigacijske in telekomunikacijske naprave. Vse skupaj obrobljata čvrsta jeklena ograja, ki se ob prehodu v drugo polovico prednjega dela prevesi v navzven vbočeno in s kovinsko obrobo zaščiteno protivetrno zaščito temnejše barve. Zunanjo podobo definirajo še čvrsta in varno visoka bočna kovinska ograja s prednjimi držali za bokobrane, na spodnjem delu trupa po štiri okrogla okna ter krmna kovinska zračna vstopnika oglate oblike, ki skrbita za dovod svežega zraka v motorni prostor.

Najnovejši član družine atlantique razvaja z udobno notranjostjo, konkretno pogonsko vsebino in uravnoteženo plovbo. Po teh straneh cranchi brez dvoma sodi med boljše predstavnike okoli 13 metrov dolgih jaht s krmarskim mostičkom, za katere je treba imeti v žepu vsaj 400.000 € oziroma ob upoštevanju še nekaterih skoraj obveznih opremskih dodatkov še 20.000 do 30.000 € več.