Covid-19, je prizadel tudi slovensko navtično industrijo

Covid-19, je prizadel tudi slovensko navtično industrijo

AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO arhiv ladjedelnice

Ob mislih na poletje in tople kraje se kljub času v katerem trenutno živimo, tu in tam le spomnimo na naša plovila in preživljanju časa na morju. Verjamem, da se marsikdo vpraša kako bi bilo preživljati čas karantene na plovilu? Zagotovo bi bilo na morju zelo lepo, vse dokler ne bi prišla nevihta ali bi nam zmanjkalo hrane. Glede nevihte si ne bi mogli kaj veliko pomagati, glede hrane pa nam nekatere prakse, ki jih uporabljamo za shranjevanje živeža na plovilih lahko pridejo prav tudi doma. Pokvarljivo hrano denimo bolje konzerviramo za dlje časa, na ta način zelo malo hrane zavržemo, ideje o receptih se kar rojevajo, ko nam ostajajo skromne količine sveže zelenjave ali mesa, ki jih moramo porabiti. Ko gre za preživetje se vsi prej ali slej znajdemo, drugače pa je v industriji, ki je na račun korone virusa morda še bolj izpostavljena kot druge dejavnosti.

Ladjedelnice na kolenih

Navtično industrijo, in s tem mislim predvsem gradnjo plovil, je kot mnoge druge panoge v času epidemije povsem ali delno prizadelo. Iz ladjedelnic v tujini, so kmalu po ugasnitvi javnega življenja v Sloveniji, začele prihajati različne informacije, od tistih, da se proizvodnja nemoteno nadaljuje, do popolne zaustavitve delovnih procesov v podjetjih. Danes imamo v Sloveniji tri večje ladjedelnice ali proizvodne obrate za gradnjo plovil, ki so sprejele različne ukrepe za omejitev posledic korone virusa. Greenline Yachts, Elan Yachts in Seascape, podjetje v lasti Skupine Beneteau, ter nekaj manjših podjetij, s proizvodnjo butičnih plovil in delov plovil ali opreme, so se na trenutno situacijo različno odzvala. Navtična industrija je panoga, kjer je poleg neposredno zaposlenih v samih ladjedelnicah, zaposluje nadpovprečno število tako imenovanih kooperantov. Za Slovenijo sicer ni podatka, v Italiji pa beležijo 9 oseb na 1 delovno mesto v ladjedelništvu.

Seascape

Podjetje Seascape, ki je del največje navtične skupine na svetu, Skupine Beneteau, so delovne procese in proizvodnjo močno upočasnili ali ustavili, kolikor je mogoče, se delo izvaja od doma. Vid Slapničar, Media manager, je dogajanje v podjetju opisal: »Močno smo se osredotočili na on-line povezovanje članov naše skupnosti. Dnevno pripravljamo izobraževalne in zabavne vsebine, smo v stiku z našimi jadralci in organiziramo virtualno regato, ki bo nadomestila First & Seascape Challenge, katerega smo ga prestavili iz aprila na oktober.

Andraž Mihelin, direktor podjetja Seascape d.o.o., je sporočil: »Kot večina sveta smo tudi v Sloveniji in posledično podjetju Seascape d.o.o. sredi razvoja Pandemije Coronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 (COrona VIrus Disease 2019). Soočamo se s prvimi radikalnimi ukrepi za zmanjševanje števila stikov med ljudmi (socialnega oddaljevanja), ki ima cilj upočasniti ali celo ustaviti eksplozivno rast števila okuženih. Cilja sta kot razumemo dva: zmanjšati končno število vseh okuženih v trajanju pandemije, ter zmanjšati obremenitev zdravstvenega sistema. Zaradi podobne situacije na vseh naših trgih, zaprtja mej in omejevalnih ukrepov vlad, v naslednjih 2-3 mesecih pričakujemo nepredvidljivo in težavno obdobje. Naš prvi cilj v tem času je, da čimbolj zmanjšamo možnost izpostavljenosti vseh, ki delamo v Seascape-u in naših bližnjih. Zato smo vsem, katerim delovno mesto to omogoča, odobrili delo od doma. Za tista delovna mesta kjer to ni mogoče, smo od ponedeljka 23. 3. 2020 določili ukrep »čakanja na delo doma«. Predvidoma bo ukrep v veljavi 14 dni. V luči omenjenih dogodkov aktivno sodelujemo z ekipo iz Beneteau-ja. Skupaj verjamemo, da bo tudi po zaključku restriktivnih ukrepov, sodelovanju in solidarnosti vseh nas vpletenih, dogodek ena izkušnja več, ki nam bo mogoče odprla novo smer in drugačen pogled na priložnosti pred nami. Ostanite zdravi in povezani.«

V Skupini Beneteau imajo svoja podjetja tudi na Poljskem in ZDA, kjer proizvodnje še niso ustavili. Predsednik uprave Skupine Beneteau in izvršni direktor Jérôme de Metz, je v izjavi za javnost poudaril: »V izjemnih razmerah, s katerimi se sooča naša država (op. a.: Francija) in vsi zaposleni je ta prekinitev dejavnosti nujna. Sprejemamo vse možne ukrepe za zagotovitev zaščite naših zaposlenih v vseh državah in za zagotovitev hitrega nadaljevanja delovnih procesov, takoj ko nam bodo razmere to omogočile.«

Elan Yachts

Iz medijev smo izvedeli, da so v podjetju Elan d.o.o. začasno ustavilo proizvodnjo, zato smo v službo za odnosne z javnostmi poslali nekaj kratkih vprašanj.

Ali je tudi navtična divizija prenehala s proizvodnjo, od kdaj in predvidoma do kdaj bo ustavljena?

»Da, preventivno smo zaprli že 16. 3. 2020 zaradi varnosti in zdravja naših zaposlenih in ostaja tako do vsaj 14. 4. 2020 na vseh 4 divizijah v Elanu«, je povedal David Anand Rajapakse, Vodja marketinga, ki je obenem izrazil upanje, da bodo naredili vse kar je njihovih močeh, da bo čim manj zamud. V dnevnih kontaktih so s kupci in logistiko glede možnosti odprem.

»Kar lahko odpremimo smo v stanju tudi odpremiti in nekaj nam je dejansko tudi uspelo. Je pa največ odvisno od restrikcij na mejnih prehodih in obsega dela v marinah, saj so recimo na hrvaškem povsem zaprte in podobni ukrepi se uvajajo tudi drugje.«

Kakšne preventiven ukrepe je družba pripravila v času covid-19 za zaposlene?

Že pred popolnim zaprtjem smo pripravili ukrepe za čim bolj varno delovno okolje kot npr. zagotovitev zaščitne opreme in dezinfekcijskih mil, spremenjen režim dela upoštevajoč razdaljo med ljudmi, delo od doma, prilagojen prihod na delo, prilagojen režim malice, merjenje temperature, omejeni poslovni obiski in dobave s posebnim režimom, prepoved ne nujnih potovanj … Na koncu pa smo se raje odločili za ukrep, da ostanemo vsi doma in tako zagotovimo najvišjo možno varnost za naše zaposlene. Ko ponovno odpremo proizvodnjo pa bomo seveda omenjene ukrepe izvajali naprej in sledili navodilom pristojnih služb.

Ali je možna dobava rezervnih delov in opreme?

Naše podporne službe delajo na daljavo, med njimi tudi oddelek poprodaje. Kar lahko pošljemo direktno od dobaviteljev tudi sproti urejamo, fizično iz Elana pa vsaj do 14. 4. 2020, ne pošiljamo nič.

Greenline Yachts

Nedaleč od Begunjskega Elana je podjetje SVP Yachts, v lasti poslovneža Vladimirja Zinchenka, ki je blagovne znamke skupaj, z orodjem vred prevzeli od propadle družbe Seaway. Njihove moči so usmerjene v razvoj najbolj obetajoče blagovne znamke Greenline, ki na mednarodnem navtičnem trgu doživlja uspeh in ustvarja nov trend. V družbi, kjer so še v decembru zaposlovali okoli 250 oseb, ne morejo napovedati, kako bo v prihodnjem z delovnimi mesti, kajti vse bo odvisno od naročil in situacije, ki bo sledila po epidemiji.

Luca Meffle, vodja prodaje in marketinga, je za Val navtiko sporočil: »Varnost naših zaposlenih je za nas najpomembnejša, zato smo takoj spremenili delovni urnik iz ene delovne izmene v dve, da bi bilo manj osebnih stikov. Vsi delavci v proizvodnji so oblečeni v zaščitno opremo in nosijo maske ter rokavice. Dezinfekcijska sredstva so nameščena na vseh delovnih postajah. Sedemdeset odstotkov zaposlenih v pisarnah, dela od doma. Če pa kdo že mora v pisarno, smo navzočnost v eni pisarni omejili na le eno osebo.

Ob vprašanju ali bodo plovila, katera so naročena za letošnjo sezono tudi dobavljena, je bilo zagotovljeno, da bodo vse izdobave do konca aprila izpolnjene, po tem obdobju pa bo odvisno od dobave opreme in materialov, katere pa so odvisne tudi od novih vladnih ukrepov in omejitev. Trenutno lahko tudi obstoječim lastnikom dobavljajo rezervne dele.

Vladimir Zinchenko, lastnik in generalni direktor ladjedelnice SVP Yachts, kjer se gradijo Greenline Yachts je povedal: »Naše vizije, ki jo imamo za Greenline, zagotovo virus ne more ustaviti. Ostajamo pozitivni, vendar jemljemo situacijo zelo resno. Pogovarjali smo se z našimi kupci, ki so že naročili plovila in ostajajo kljub situaciji optimistični in se veselijo, da bodo svoje plovilo lahko prevzeli poleti, čeprav bo morda v okviru nastalih okoliščin lahko prišlo do manjših zamud. Ljudje plujejo s čolni že skoraj 10.000 let in prepričan sem, da bo tako še v prihodnje.«