Costa Brava

Costa Brava

Val 151

Tine Slabe poroča

AVTOR Tine Slabe
FOTO arhiv TS

Teden dni pred mojo prvo letošnjo tekmo svetovnega pokala na jugu Španije sem se udeležil tekme na sosednjem Hrvaškem, ki sem jo tretiral kot odličen trening. Na Bol sem pripeljal tudi najhitrejšega jadralca na deski v lanskem letu in mojega sparing partnerja. Obe nista bili prav vetrovni, pa vendarle sta se izpeljali.

Mesec je že naokoli in dve tekmovanji prav tako. Le nekaj dni po zadnjem javljanju sem se z veseljem odzval povabilu kulturnega društva Grgar in odpeljal sem se v prelepo vasico nad Novo Gorico, kjer so mi vaščani in windsrfarji iz širše okolice pripravili topel sprejem. Pogledali smo si dokumentarni film Cape Horn in se v odlični družbi pogovarjali o srfaških temah pozno v noč.

Sparing partnerja Finiana Maynarda (lanskoletnega svetovnega hitrostnega prvaka in svetovnega podprvaka v slalomu), ki se je pravkar vrnil s prve letošnje tekme svetovnega pokala v Južni Koreji (ki sem ga na žalost moral zaradi primanjkovanja sponzorskih sredstev letos izpustiti), sem z idejo o novi lokaciji, ki je še ni videl, hitro premamil in že sva se dobila v Splitu. Na Braču sva imela ves teden kakovostne pogoje za testiranje. Za konec tedna, ko je bila tam razpisana tekma hrvaškega prvenstva, pa napoved ni bila rožnata. Vseeno pa nam je v petek Eol namenil dovolj močen maestral za izvedbo štirih „down-wind“ slalomov. Polje je bilo postavljeno tako, da je bil štart pred znamenitim Zlatnim ratom, prvi obrat pod njim in sledilo je pet obratov do cilja pred »Zoo-stationom«, ki je bil tudi organizator tekmovanja. V maestralu med 13 in 18 vozli sem vse štiri regate odvozil z jadrom Challenger Aero + velikosti 8,7 m2 in desko RRD X-fire 135 L. Na štartu je bilo sedemnajst tekmovalcev, ki so vsi skupaj štartali v vseh štirih plovih. S Finianom sva pričakovano prevladovala, toda v drugi regati sem ga presenetil. Nekoliko slabše je štartal in kot prvi sem obrnil prvo bojo, prednost sem uspel obdržati do konca in odvzel sem mu zmago v eni regati. Ostale tri pa sem ciljno črto prečkal drugi. Preostala dva dni vetra ni bilo več. Zmagovalec tekme „Bol open 2010“ je tako postal Finian, sam sem zasedel drugo mesto, tretji pa je bil hrvaški olimpijec Luka Maratović (na zadnjih olimpijskih igrah je v jadranju na deski branil hrvaške barve).

Le dva dneva sta nama ostala, da se preseliva na jug Španije. Iz različnih letališč sva odletela v Girono, od tam pa naju je organiziran prevoz prepeljal do Costa Brave, natančneje do kampa La ballena alegra. Že vrsto let se v tem kampu zbere svetovna windsrfarska elita in se pomeri v tekmi za svetovni pokal. Letos je bilo to prizorišče druge tekme za svetovni slalomski pokal. Vetrovna napoved je bila odlična, toda »lokalci« so opozarjali, da je treba izpeljati čim več tekem prvi dan, saj niso verjeli napovedim. Po jutranji registraciji tekmovalcev je sledil sestanek vseh devetinpetdesetih prijavljenih in uro za tem se je začela prva regata. Po odličnih pripravah na Bolu sem bil samozavesten, a vedel sem, da so tu zbrani vsi najboljši. Bil sem v sedmi skupini in veter je bil zelo sunkovit. Variiral je med devetimi in petindvajsetimi vozli, kar je zelo otežilo izbiro jadra. Odločil sem se za jadro velikosti 8,7 m2, ki sem ga dobro poznal z Bola, vanj pa sem vstavil novi carbon tech jambor. Zaradi zelo močnih sunkov sem bil prisiljen vzeti srednjo desko 112 L. Štartal sem nekoliko prepozno, a vseeno sem bojo obrnil kot peti. V naslednjih dveh obratih sem suvereno prehitel češkega prijatelja Toma Malino in se s četrtim mestom v skupini uvrstil v naslednji krog. Veter je ostal sunkovit in odločil sem se, da ostanem na isti opremi, kar pa se je izkazalo za napako, saj je po relativno dobrem štartu veter že do prve boje popustil in razdaljo sem komaj preglisiral, tu pa so me vsi nasprotniki z večjimi deskami prehiteli. Do cilja sem se boril, a uspel prehiteti le enega tekmovalca. Po prvem plovu sem tako zasedal petindvajseto mesto.

Drugi dan je sledil drugi slalom, v katerem pa sem bil takoj v prvi skupini, kar si zares nisem želel v tako spremenljivih vetrovnih pogojih. Najprej sem se odločil za enako opremo, kot sem jo vozil dan prej. Takoj po štartu je veter popolnoma »spustil« in regata je bila prekinjena. Skoraj v brezvetrju sem se pripeljal do obale in zamenjal desko za večjo 135 L. Nemudoma sem se odpravil proti štartni liniji, kjer pa je že tekel nov štartni postopek. Minuto do štarta sem nastavil svoj čas in točno ob 0 prečkal začetno linijo. V tistem trenutku pa je prišel zelo močen sunek. Boril sem se, a deska je bila preprosto prevelika, da bi lahko dosegel pravo hitrost. Na zadnjem obratu sem ponovno poskusil napasti v tistem trenutku četrtouvrščenega Francoza, a ni se izšlo in v cilj sem pripeljal kot peti oziroma prvi, ki se ni uvrstil v nadaljnji krog. Drugi slalom so ta dan pripeljali do finala, a veter je povsem pošel, tako da malega in velikega finala niso uspeli izpeljati. Čeprav sem si izjemno želel, da bi ponovno zapihalo, ker sem vedel, da lahko rezultat le izboljšam, pa vetra v naslednjih štirih tekmovalnih dneh ni bilo od nikoder.

Tekmovanje je bilo tako končano. Pravila pa pravijo, da se regata šteje v skupni seštevek, če je odpeljan vsaj do polfinala, zato sta za končne uvrstitve šteli one regati. Prvo letošnjo tekmo svetovnega pokala sem zaključil v trideseterici – na devetindvajsetem mestu – a nekako nisem zadovoljen, saj vem, da lahko z malo sreče posežem višje.

Zmagal je legendarni Björn Dunkerbeck, ki v profesionalnem jadranju na deski prevladuje že desetletja. Drugi je bil lanskoletni svetovni prvak Antoine Albeau pred francoskim rojakom Cyrilom Moussilmanijem.

Recesija ni prizanesla niti svetovnemu pokalu, tako je najvetrovnejša tekma na Kanarskih otokih za disciplino slalom odpovedana. Tretja letošnja tekma se bo zgodila na Fuerteventuri, kjer sem tudi lani dosegel svoj največji slalomski uspeh in upam, da bo tudi letos tako! Do takrat pa bom veliko časa preživel v svoji šoli jadranja na deski Windsurfpoint.si, kjer smo za vse otroke starejše od sedem let pripravili program aktivnega športnega preživljanja poletnih počitnic, vikend programe za aktivno druženje (tako imenovani „team building“) in druge programe, povezane z jadranjem na deski.